Ange ditt sökord

När tvåbarnsmamman Maria Lindqvist blev sjuk och fick diagnos så upptäckte hon att vården, hjälpmedel, läkemedel, information/utbildning, sociala försäkringar och stöd inte mötte hennes behov. Foto: Privat

När tvåbarnsmamman Maria Lindqvist blev sjuk och fick diagnos så upptäckte hon att vården, hjälpmedel, läkemedel, information/utbildning, sociala försäkringar och stöd inte mötte hennes behov. Foto: Privat

Nätverk vill samla och utveckla Hälso- och Sjukvården

Hälso- och sjukvårdsnätverket, är ett patientdrivet nätverk som ska underlätta och effektivisera hälso- och sjukvården för att möta dagens och framtida patientbehov.

Annons:

Information om felbehandlingar, fördröjningar av diagnoser, hackiga vårdkedjor, skador eller saknad av hjälpmedel/läkemedel, uteblivet ekonomiskt stöd med mera är tyvärr en verklighet för många patienter.

”- När man blir sjuk så kastas man ut i en värld av osäkerhet, berättar tvåbarnsmamman Maria Lindqvist som fick en diagnos och upptäckte att vården och samhället inte kunde möta hennes behov Det är väldigt svårt som patient att hitta rätt vård, hjälpmedel, stöd med mera. Dessutom skapas ringar på vattnet, anhöriga och samhället påverkas negativt. Jag undrade varför patienternas situation såg ut så här.”

Hur fungerar vården?

Maria fortsatte att samla in fakta om hur hälso- och sjukvården fungerar i Sverige.
Det visade sig att både politiker, företag och hälso- och sjukvården har svårt att skapa bra beslutsunderlag.
”- Hälso- och sjukvården har blivit en marknad i Sverige – både på gott och ont. Detta har skapat utmaningar när det gäller hur, när, vilka och vad man ska samarbeta om/med. Alla aktörer arbetar på sin kammare och ingen tar reda på vilka behov som patienter har och följer upp vilka resultat som valen av exempelvis hjälpmedel ger.”
Vilken annan ”bransch” väljer att inte kartlägga ”kundens” (patientens) behov innan beslut tas om satsningar?!”, undrar Maria.
Bristen på beslutsunderlag och uppföljning ger katastrofala långsiktiga negativa effekter både för individen, folkhälsan och på samhällsekonomin,” säger Maria.

Samla aktörerna och diskutera fram lösningar

År 2019 samlade Maria aktörer i Hälso- och sjukvården, från patienter/patientföreningar, företag, myndigheter, forskare, vårdpersonal till politiker. Hälso- och sjukvårdsnätverket grundades.
Tillsammans träffades aktörer och fick en presentation av vilka hinder som patienter upplever i sin vårdvardag. Ämnen som vårdflöde, innovation och läkemedel diskuterades och många förslag togs fram. Dessa förslag skickades till beslutsfattare runt om i Sverige. Sen kom corona pandemin och nätverket lades på is.
Nu har Maria återstartat Hälso- och sjukvårdsnätverket och diskussionerna ska återtas. Nätverket har fått en webbplattform där medlemmarna kan hitta varandra mellan nätverksträffarna.
”- Jag ville skapa en mötesplats för alla aktörer inom Hälso- och SjukvårdsSverige där alla som vill kan vara med och ta del av patienternas hinder i sin vårdvardag och för att diskutera fram lösningar av aktuella vårdhinder utifrån patienternas behov. ”, avslutar Maria.
Här kommer du till nätverkets hemsida.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: