Ange ditt sökord

Ny studie visar att musik kan hjälpa oss att reglera vårt känsloläge. Lyssnar vi på musik med mer energi skulle vi kunna bli mer positiva. Foto: Shutterstock

Ny studie visar att musik kan hjälpa oss att reglera vårt känsloläge. Lyssnar vi på musik med mer energi skulle vi kunna bli mer positiva. Foto: Shutterstock

Musiken kan ändra våra känslomässiga reaktioner

En ny studie visar hur musik påverkar vår vardag. Dessutom såg man att de psykiska och fysiska effekterna är större än vi tidigare trott. Musik kan fungera som ett verktyg för att reglera humöret där tempot kan ändra våra känslomässiga reaktioner.

Annons:

– Ledsam musik kan hjälpa oss igenom tuffa tider. De mest intensiva känslomässiga reaktionerna, om det så är glädje eller ledsamhet, fann vi uppstod när en melodi kontrasterar känslomässigt med ljudet som hörs precis innan, berättar Dr David Lewis från Mindlab International. Nästa gång du vill känna dig upplyft eller energisk av musik kan du göra dig en musikalisk dubbelmacka. Spela en sång som gör dig ledsen precis innan den som gör dig positiv och optimistisk. På det sättet kommer kraften från den upplyftande låten att få en ännu större inverkan på dina känslor.

Musik är också kraftfullt på det sättet att det finns mycket nostalgi och minnen till musik som kan göra att vi återupplever glömda känslosituationer. Hela 88 procent av de européer som deltagit i undersökningen uppger att de har minnen där musik har spelat en viktig roll.

Musiken kan påverka våra tankar men lika mycket vårt beteende och hur vi reagerar på människor runt omkring oss.

Vi lyssnar i genomsnitt på över 285 timmar musik per år (12 hela dagar) och 80 procent menar att de vill lyssna mer på musik, då de ser fördelar för sitt psykiska och fysiska välmående.

Testa själv och se vilka känslor som uppstår

Se en film med lugnare låtar först, de brukar väcka melankoliska känslor, välj sedan en snabbare låt som vanligtvis väcker energi och glädje.

Topp 10 sätt som musik påverkar oss

Dr David Lewis har tittat på hur musik påverkar våra kroppar, hjärnor och känslor. Från ökad minnesförmåga, höjda hjärtslag och utvidgade pupiller till att trigga tårar, stimulera sömn och huruvida vi känner glädje.

 1. Tårar
 2. Förhöjd minnesförmåga
 3. Glädje
 4. Pulsen kan höjas eller sänkas
 5. Påverka våra handlingar
 6. Skapa relationer och forma ens identitet
 7. Ha en ”botande” effekt
 8. Stimulera sömn
 9. Skapa en pirrande känsla i ryggraden eller få håret att resas
 10. Ge utvidgade pupillerna och trigga “slåss eller fly”-mekanismen

Data från studien

 • 58 procent av personer i Europa uppger att de aldrig har känt sig så nedstämda som under pandemin. Samtidigt upplever 72 procent att musik har hjälpt dem igenom en tuff tid.
 • Undersökningen Emotion vs. Music: Led by Dr David Lewis of Mindlabs International visar att musik kan vara ett verktyg för att reglera humöret och öka välbefinnandet.
 • 85 procent av personer i Europa uppger att deras humör har påverkats av musik – från glädje och upprymdhet till nostalgi och ledsamhet.
Annons:

Källor:

Sony

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: