Ange ditt sökord

Minskad risk för allergi och astma med nyttiga bakterier

Minskad risk för allergi och astma med nyttiga bakterier

Förekomsten av allergi och astma ökar starkt i västvärlden. Orsaken är inte klarlagd. En uppmärksammad hypotes är hygienhypotesen. Den menar att vi är för renliga av oss vilket också innebär att vi får i oss för lite ofarliga bakterier inklusive probiotiska bakterier. I t ex de baltiska länderna, där man har mindre rigorös hygien, ser man inte denna ökning. Mindre studier från dessa länder har antytt att tillförsel av mjölksyrabakterier till nyfödda kan minska senare uppkomst av astma.

Annons:

I Sverige har detta studerats av professor Bengt Björkstén. I flera studier har olika forskare gett probiotika eller placebo till nyfödda barn. Aktuella epidemiologiska studier och experimentell forskning antyder att den mikrobiella miljön och exponeringen för mikrobiella produkter under barndomen kan modifiera immunsvaret och öka utvecklingen av tolerans mot olika allergiframkallande ämnen (Björkstén 2005; Björkstén 2006). I en uppmärksammad studie (Alm et al 1999) jämfördes 295 barn i åldern 5-13 år som gick i en antroposofiskt inriktad skola med 380 barn som gick i en vanlig skola. Man fann ett omvänt samband mellan antroposofisk livsstil och risk att utveckla atopisk allergi. I den antroposofiska gruppen åt 63 procent av barnen fermenterade grönsaker jämfört med 4,5 procent i kontrollgruppen. Användandet av antibiotika var också lägre i den antroposofiska gruppen. Tillförsel av probiotiska bakterier som Lactobacillus GG har också visat sig minska förekomst av födoämnesallergier, bland annat orsakade av reaktion på mjölkens kasein.

Detta är ett utdrag ur boken “Sköna magkänslor”. 

Gå till nästa kapitel här

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: