Ange ditt sökord

Annons:
Mia’s krönika: Nu blir det tv-snacks på mitt vis!

Mia’s krönika: Nu blir det tv-snacks på mitt vis!

Runtom samlas man för att kika på matcherna och äta något gott. Den frågan jag ställer mig är om gott verkligen behöver vara onyttigt och för att bevisa motsatsen har jag i veckans krönika några tips som passar till en spännande match.

Annons:

Det är nog svårt att undvika fotbollsyran som just nu sveper över landet. Själv älskar jag fotboll live, på plats. Men det är ju inte alltid möjligt när matcherna spelas utomlands eller på annan ort, så då hamnar vi framför teven. Jag får rätt många frågor vad som kan vara gott att mumsa på under tiden man ser på matchen så i dagens krönika ger jag lite idéer som inte innebär högar av kalorier och onyttigheter.

För när vi går in i mataffärer idag möts vi av just det, högar och berg med onyttigheter uppdukat, gärna iögonfallande. Det är chips, läsk och godis i mängder. Och ju mer av varje du köper, desto billigare blir det. Ogillas! Jag tycker det känns galet att sitta och titta på fotboll, där man rör sig och tränar, samtidigt som jag äter onyttigheter. Det finns så mycket annat gott, bär, frukter, hemmagjorda dippsåser med mera.

Till exempel, vill man äta chips så går det utmärkt att göra hemmagjorda chips. Du skivar sötpotatis i en matberedare, sedan penslar du skivorna med olivolja och kryddar med din favoritkrydda. Själv brukar jag använda chili och citronpeppar. Sätt ugnen på 225 grader, sätt in dina chips på bakplåtspapper. Efter cirka 8 – 10 minuter vänder du chipsen penslar du på ett nytt lager av olivolja och kryddor på andra sidan. Riktigt gott och inte alls lika osunt!

Personligen älskar jag att frossa i jordgubbar. En stor skål fylld med jordgubbar och en liten delikatessgaffel som man kan plocka jordgubbarna med. Det går att äta rätt många jordgubbar utan att det märks på vågen eller i byxlinningen och jordgubbarna är fyllda med c-vitaminer, folat, fibrer, magnesium, koppar, b-vitaminer och antioxidanter i massor. Det kallar jag nyttigt snacks!

Ett annat tips är bär. Massvis med bär som är både goda och nyttiga att äta. Köp olika sorters bär och lägg i varierande skålar. Eller varför inte plocka ihop en egen delikatesstallrik till matchen, lite ost (helst inte alltför fet) i små bitar tillsammans med paprika, oliver och päron. Gör en härlig tallrik till varje person – det är inte bara gott utan väldigt mysigt och ger kroppen bra förutsättningar.

Färdigdipp kommer inte innanför tröskeln , det kan låta ambitiöst men det är ju så enkelt. Använd crème fraîche som bas och tillsätt vad du själv tycker är riktigt gott. Kanske en het röra med tabasco och hackad persilja som är perfekt att ha till gurkstavar eller en lite snällare röra med lime, paprika och hackade oliver. Din fantasi sätter gränser, pröva dig fram i köket och gör gärna flera olika men i mindre mängd. 

Sen är det ju gott att ha något att dricka till. Jag brukar ta min mixer och lägga i isbitar, bär i olika smaker och vatten. Sedan mixar jag det och det blir riktigt goda törstläckande drinkar. Ha i lite mynta och citron och häll i höga glas – kan inte bli godare. Har du en sodastreamer och gillar bubbelvatten går det bra att ha i det. 

Ett extra festligt tips är bubbelvatten, tranbär, lime och krossad is. Häll upp detta i ett högt fint glas, det ser ut som champagne och smakar riktigt gott!

Jag erkänner att jag kanske inte följer alla matcher utan njuter av lugnet ute när alla andra är bänkade framför teven inne – men jag hoppas att jag inspirerat till goda tillbehör till matchen och dryck att fira med om just ditt lag vinner hela kalaset. 

Själv njuter jag av tillvaron som ljuset och sommaren för med sig för det är min styrka, att gå min egen väg i livet.

Skål och heja Sverige!
Mia

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: