Ange ditt sökord

Att barn och ungdomar mår bra av att äta frukt och grönt är ingen hemlighet. Foto: Shutterstock

Att barn och ungdomar mår bra av att äta frukt och grönt är ingen hemlighet. Foto: Shutterstock

Mer grönt bland ungdomar visar ny undersökning

Att barn och ungdomar mår bra av att äta frukt och grönt är ingen hemlighet.

Annons:

Även vuxna drar nytta av att äta frukt och grönt och länge har bilden av vuxna som “tvingar” barn att äta grönsaker till maten eller frukt som mellanmål varit dominerande. Till och med i Hasse Alfredssons berömda “Jag vill ha blommig falukorv” finns raderna “Jag hatar tomaten och fisken och spenaten”. Men nu visar ny forskning att det håller på att förändras.

Stor förändring åt rätt håll

Barn och ungdomar i Sverige äter mer frukt och grönt och konsumerar mindre sötsaker och läsk. Var tredje sjundeklassare äter nu grönsaker minst en gång per dag. Det visar en ny undersökning om matvanor och fysisk aktivitet bland skolelever i årskurs fem, sju och nio som Statens folkhälsoinstitut presenterat. Det går åt rätt håll och det gäller att fortsätta arbeta för detta.

Fakta ur undersökningen

• Var femte 15-åring äter godis och choklad dagligen eller nästan dagligen.

• Redan vid elva års ålder äter flickor mer frukt och grönsaker och pojkar dricker mer läsk och äter mer godis och choklad. Skillnaderna mellan könen ökar ju äldre skoleleverna blir.

• Fler än fyra av tio 15-åriga pojkar är fysiskt aktiva varje dag.

• Tre av tio flickor är fysiskt aktiva varje dag.

• Pojkar ägnar sig mer än flickor åt stillasittande aktiviteter som tv- och dataspel. När det gäller datoranvändning har det dock skett en utjämning av könsskillnader och pojkar och flickor är nu på samma nivå.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: