Ange ditt sökord

Medicin en gång per dag bra vid ulcerös colit

Medicin en gång per dag bra vid ulcerös colit

En vetenskaplig studie visar nu att en dos av läkemedlet mesalazin dagligen har signifikant bättre effekt än att ge två doser per dag för att hålla patienter med mild till moderat ulcerös kolit besvärsfria.

Annons:

Ulcerös kolit är en kronisk tarmsjukdom som återkommer i skov. Cirka 30 000 svenskar lider av sjukdomen. En studie som bland annat genomförts vid fem svenska centra, visade signifikant bättre effekt hos de patienter som fick läkemedlet mesalazin, Pentasa en gång per dag.

362 patienter deltog i studien som pågick under 12 månader på ett flertal centra i norra Europa. De deltagande patienterna var besvärsfria vid studiens början, men hade hade minst ett skov de senaste tolv månaderna innan studiens start.

Ulcerös colit kommer och går i skov och en patient kan vara besvärsfri från någon månad upp till flera år. När patienten är besvärsfri är det dock lätt att de nonchalerar sin sjukdom och därmed sin behandling. Följsamheten till den av läkaren rekommenderade behandlingen är därför låg, något som gör att sjukdomen snabbare kommer tillbaka igen.

Därför betecknar Axel U. Dignass, Markus Hospital, Frankfurt, Tyskland, huvudansvarig för studien resultaten som betydelsefulla, då han räknar med att fler patienter kommer att följa sin ordination om medicinen bara behöver tas en gång per dag.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: