Ange ditt sökord

Masesgården – ett av få hälsohem som finns kvar

Masesgården – ett av få hälsohem som finns kvar

En hälsovecka på Masesgården kan vara vändpunkten till ett bättre liv för den som är slutkörd.

Annons:

Masesgården är ett hälsohem vid Siljan. Gården har anor från 1700-talet och har varit hälsohem i över 30år. Man bor på dalagården som har fått sitt namn av Olle Mases, som drev handelsbod i en av flyglarna på 1930-talet. 1939 köpte skådespelaren Thor Modéen Masesgården och satte sin personliga prägel på gården.
Här fokuserar man på mat, motion och den mentala hälsan. Här serveras laktovegetarisk mat av ekologiska råvaror. Man kan exempelvis lyssna till föredrag om träning, hälsa och stresshantering. Vill man njuta av den vackra miljön, promenerar man med eller utan gångstavar, annars finns olika typer av gruppträning att välja på, såsom vattengympa, qigong eller gympa.

Jag blir hämtad vid tågstationen och åker i en av Masesgårdens egna ”taxibilar” tillsammans med två trevliga damer, som glatt berättar om att de har varit på Masesgården tidigare och att det är underbart där! Väl framme doftar det frisk och ren ”lantluft”, för en storstadsbo som jag. Miljön i sig ger ett rofyllt intryck.

Ett rum utan tv – vad ska man då göra på kvällen frågar jag mig själv. Men snabbt märker jag att det är riktigt skönt utan tv. Istället tar jag en kvällspromenad och läser en god bok. En bonus för mig blir förstås att slippa vakna på nätterna av våra två små busungar – det är härligt lyxigt!

Bufféer har alltid varit en av mina favoriter, eftersom jag då kan välja precis det som faller mig i smaken. Här får jag underbara bufféer både till frukost, lunch och middag och maten smakar hemlagat, nyttigt och gott. Tack vare alla färgglada grönsaker och frukter så får även ögat njuta.

Just denna långhelg är det fokus på yoga och meditation, vilket passar mig bra som ofta känner mig stressad och trött. Malin Berghagen som leder yogaklasserna lägger nivån så att alla klarar av det. Trots detta kan de som är vana ta ut sig och känna kroppen jobba sig varm. Underbart att efteråt ta en lång dusch och lägga sig i sängen och bara ”vara lat”. Jag märker hur bra min kropp mår av att få röra på sig och då får jag även bättre sömn med på köpet.

Det jag tar med mig hem är ett lugn som jag hoppas jag klarar av att behålla. Jag tar även med mig ny inspiration till middagarna där hemma – det kanske inte är så svårt att laga allt ifrån grunden och sluta använda halvfabrikat eller ännu värre helfabrikat. Mitt mål blir i alla fall att laga mer egen mat med fler grönsaker – barnen får lära sig att tycka om det med tiden. Självklart kommer korv och blodpudding att finnas kvar som middag även hos oss, eftersom det är barnens favoriter, men det känns bra om de även får lära sig prova nya och annorlunda rätter.
Om ni vill få tips på mat ifrån Masesgården, se sid 44 där vi har några riktigt smarriga recept.

Vad är skillnaden mellan ett spa och ett hälsohem?

Skillnaden mellan spa och hälsohem är många, säger Niklas Danielsson, operativt ansvarig för Masesgården. För att få kallas ett hälsohem ska det finnas möjligheter till både inomhus- och utomhus motion. Hälsohemmet ska förse gästerna med information om kost, motion och fasta. Det ska erbjudas fasteterapi på anläggningen. Hälsohemmet ska erbjuda samtalsterapi enskilt och i grupp. Det får ej serveras kaffe eller alkohol på anläggningen och miljön ska vara rökfri. Kosten som serveras ska vara vegetarisk.

Hur skulle du med egna ord beskriva Masesgården för någon som inte varit där?

Masesgården är en oas där man kan hitta tillbaka till lugnet och glädjen i livet, menar Niklas Danielsson. Man kan få inspiration till bättre levnadsvanor både mentalt och fysiskt. Det är trevlig personal som ger personlig service, god mat, bra aktivitetsledare som leder roliga träningsaktiviteter och intressanta föredrag så att man får en liten “kick” och vill ta tag i sitt liv.

Vad är det bästa/sämsta med att arbeta på Masesgården?

Det bästa med att jobba på Masesgården är alla trevliga gäster och medarbetare, säger Niklas Danielsson. Sen är jobbet väldigt fritt men samtidigt har man också mycket ansvar. Det finns möjligheter att utvecklas både inom jobbet och privat, fortsätter Niklas Danielsson.

Det sämsta är att man blir så avundsjuk när man ser alla gäster sitta ute i trädgården och njuta av dagens fruktjuice, säger Niklas Danielsson med ett leende på läpparna.

Vad är ditt livsmotto?

Mitt livsmotto är att leva i nuet, säger Niklas Danielsson. Det är nu vi lever och inte om två år. Man ska hitta på roliga saker hela tiden och det ska inte spela någon roll om det är tisdag kväll eller lördag kväll, man kan göra något roligt ändå!

Vad gör dig glad och var får du energi ifrån?

Det som gör mig glad och ger mig energi på jobbet är all feedback som man får av gästerna under deras vistelse hos oss, påpekar Niklas Danielsson. En del gäster kan komma som sönderstressade vrak och lämna oss som helt nya människor. Det är magiskt vad mycket det är som kan hända med en människa under en vecka när de får lägga fokus på bara sig själv, fortsätter Niklas Danielsson.

Faktaruta: Vår förskola i Kenya

Masesgården har byggt en förskola i Kenya. Idén till förskolan föddes 2006 efter en resa till Kenya, då man såg hur barnen har det där. Många är föräldralösa och det är en extrem fattigdom. Med förskolan kan barnen få en tryggare start i livet.
För att få pengar till förskolan i Kilifi startades ett lotteri med hälsoveckor på Masesgården som vinst. Sammanlagt har man fått in 140.000 kr, där varje krona oavkortat har gått till bygget av förskolan. I februari 2007 var den klar. Kanske den finaste i hela Kenya. Skolan har plats för drygt hundra barn i åldern tre till sex år.

Masesgården har eget BG för Kenyaprojektet 5893-4787,
där den som så önskar kan sätta in en slant.
Tack för att du hjälper oss att hjälpa!
Staffan Malmqvist, VD Masesgården

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: