Ange ditt sökord

Martin & Cissi – fann varandra i Let´s dance

Martin & Cissi – fann varandra i Let´s dance

De är ett målmedvetet par som är vana att kämpa för att vinna. Ett hett temperament och stort hälsointresse har de gemensamt.

Annons:

Martin Lidberg föddes 1973 och växte upp i Farsta utanför Stockholm, med sina föräldrar och två syskon. Som liten hade han mycket energi och ville tävla i allt och mäta sina krafter med andra. Därför var brottningen ett naturligt val och den stora idolen på den tiden var förstås Frank Andersson. Man såg snabbt att Martin hade talang på mattan och han har vunnit både EM-guld och VM-guld.

– Brottningen har lärt mig att hårt arbete ger resultat, säger Martin.
Cecilia Ehrling föddes 1984 och växte upp i Gävle. Dansen har funnits med sedan fem-årsåldern och hon har både tävlat internationellt och drivit en egen dansskola. Känd blev jag tack vare tv-programmet Let´s dance, säger Cissi. Det var även där jag träffade min livs stora kärlek.

– Jag visste inte vem Martin var då jag fick honom tilldelad av Let´s dance, säger Cissi. Det var mitt första år i tävlingen och jag fick leta på internet för att få reda på att han var brottare. Min första kommentar var nog ”oh nej”, jag fick en brottare. När jag såg honom första gången tänkte jag, men han är snygg.

Martin hade inte dansat något innan Let´s dance men tog utmaningen på allvar och de tränade hårt inför varje veckas uppvisning. När man umgås mycket lär man känna varandra snabbt, både de bästa sidor och de sämsta sidor kommer definitivt fram när man pressar sig själv och kämpar för att vinna, säger Martin.
Tycke uppstod tidigt, men de blev först och främst mycket goda vänner och hade allt fokus på tävlingen.

Det var först efter tävlingen när de saknade varandra som de bestämde sig för att det var värt att bygga vidare på. De förlovade sig 2007, bor tillsammans i en lägenhet centralt i Stockholm och är fortfarande mycket förälskade. En vecka efter att de förlovat sig var Martin och tränade på gymmet, stod på huvudet och gjorde ”push-ups” och ringen åkte av.
– Jag blev inte nådig när han kom hem utan ring, säger Cissi. Vi gick tillbaka och letade men hittade den inte, så Martin fick köpa en ny.

Martin är en målinriktad, glad, spontan och givmild person. Ibland kan han stressa upp sig i onödan och vara riktigt temperamentsfull, men är inte långsint, säger Cissi. Cissi är snäll, omtänksam, kärleksfull, envis och temperamentsfull. Ibland kan hon till och med vara för snäll och glömma bort sig själv, säger Martin. Hon kan oroa sig i onödan och förstora saker ibland.

Martin och Cissi har mer gemensamt än ett hett temperament.

De gillar att träna, resa, gå på bio och umgås med familj och vänner. Martin har två barn, Nathalie 12 år och Isac 10 år, så Cissi fick två tonåringar på köpet. Hon tycker att det går jättebra och gillar att vara deras kompis och hjälpa dem med läxor eller hitta på annat skoj tillsammans alla fyra.

– Självklart vill jag även ha egna barn i framtiden, säger Cissi.
Martin menar att egentligen har han redan klarat av ”småbarnsåren”, men att han självklart kan tänka sig att skaffa barn med Cissi framöver. Men det är inte aktuellt just nu, påpekar han.
De är båda mycket ambitiösa och ger 100 procent när de ger sig in på något. Martin är mer spontan än Cissi som gillar att planera och ha mer kontroll. För inte så länge sedan fick de ett ”infall” och åkte iväg till London över en helg.
– Annars är nog det mest spontana vi har gjort att delta i den internationella Eurovisionstävlingen för alla vinnare av Let´s dance från olika länder. Vi bestämde oss vid middagen en kväll att göra det här som en kul grej, säger Martin. Vi dansade som ett av få par där inte båda var tävlingsdansare och det var ”bara” inför 90 miljoner tittare, skrattar han.

Ett halvår efter Let´s dance ringde ”Plan Sverige” och frågade om de ville delta i faddergalan. De åkte till Nicaragua och träffade sitt fadderbarn, en flicka som heter Shi, åtta år. Det var mycket spännande, men vi blev även skakade av att se den fattigdom de lever i varje dag, menar Cissi.

– Ett uppvaknande som gjorde att vi levde lite i en bubbla när vi kom hem. Det kändes som om vi fick perspektiv på vårt eget liv och verklighet. Sedan dess uppskattar vi allt oerhört mycket mer, säger Martin och Cissi håller med.
Träningen ligger i min identitet, då jag tränat i hela mitt liv, påpekar Martin. Dessutom är träning beroendeframkallande och man får härliga endorfinkickar.

– Jag klarar mig utan träning i max tre till fyra dagar men sedan blir jag frustrerad, mindre nöjd med mig själv och trött. Dessutom blir jag mer stresstålig då jag tränar och det ger hälsa och välbefinnande även på sikt.
När Martin tävlade tränade han 10-12 pass i veckan. Nu tycker han att det känns som semester att ”bara” köra tre till fyra pass per vecka, runt en och en halv timme åt gången. Cissi styrketränade inte innan hon träffade Martin utan dansade för hela slanten. Men nu känner hon hur bra kroppen mår av styrketräningen. De tränar ofta tillsammans på gym, joggar och tar långpromenader. Hemma tränar de gärna med hjälp av parövningar och Martin har skrivit en bok om kombinationsträning (läs mer på sid 45 i tidningen doktorn). Martin menar att det bästa är att få variation på sin träning, att styrketräna för att få stark kropp och exempelvis jogga för att få konditionsträningen.
Gruppträning kan vara bra att börja med då det är enkelt och man bara behöver följa vad instruktören säger, påpekar Cissi.

– Om jag inte tränar blir jag grinig, säger Cissi. I framtiden vill jag fortfarande dansa, lära ut dans och hålla på med något inom hälsa, motion och kost. Jag ska börja plugga till idrottslärare, så det är också något att utforska framöver.
Martin arbetar som hälsocoach, är Aftonbladets coach, håller föredrag för företag och inom andra sammanhang.

– Då och då arbetar jag som coach för privatpersoner men ofta får jag så mycket uppdrag från företag eller idrottsmän och kändisar (Peter Forsberg, Mikael Persbrandt) att jag inte hinner med allt. Men jag tycker att det är kul att coacha ”vanliga människor” och det var jättekul med tv-programmet Bröllopsform.
Martin vill gärna fortsätta med det han gör idag även i framtiden och han kan även tänka sig att jobba mer med tv, om något intressant dyker upp.

– Jag blev uppringd och tillfrågad om jag ville vara coach på tv-programmet Bröllopsform och jag tackade ja. Jag tycker att det är ett bra upplägg att paret får hjälp med träningsschema och rätt kost, det vill säga förändra sin livsstil hemma under en månad innan de kommer till mitt ”träningscamp”.
Det gör även att Martin kan köra tuffare med dem under de två veckor som de spenderar på träningslägret. Målet är självklart att de även efter programmets slut ska fortsätta i rätt bana med en förändrad livsstil med bättre hälsa som fokus. I ett program får man återse många av paren och se hur det har gått för dem efter en viss tid. Martin håller även kontakt med några av dem – håller ett vakande öga…

– Det kommer in många förfrågningar om att få åka på camp, så en idé vi har är att starta upp ett träningsläger dit människor kan komma för att bli coachade vad gäller träning, kost och mentalt, för att hjälpa dem att komma igång med sitt nya liv.

Martin och Cissi umgås mycket och jobbar en del ihop. De gör hälsoresor tillsammans genom Aftonbladet, där de instruerar i dans och styrketräning och i maj bär det av till Mallorca, då även Fredrik Paulún åker med och föreläser om kost. De arbetar ofta hårt och mycket och därför är de noga med att boka in en paus. Innan jul åkte de till Teneriffa två veckor på semester, för att umgås och hinna varva ner. De älskar att ta långpromenader tillsammans och prata om allt mellan himmel och jord.

– Det är viktigt att ta vara på varje dag, leva i nuet och hitta en balans i livet. Om man jobbar och sliter hela tiden men inte har tid att träffa familj och vänner, då är det inte värt det, säger både Martin och Cissi.

Läs mer om träning på recept – FYSS – och att komma igång med träningen

Namn: Martin Lidberg
Ålder: 35 år
Yrke: Coach och föreläsare inom hälsa, programledare på tv
Familj: Barnen Nathalie 12 & Isac 10, förlovad med Cissi
Bostad: Lägenhet i Stockholm
Bästa träningsminne: Det finns många – när vi som träning inför OS skulle springa uppför ett berg, vid svarta havet, på en viss tid i 40 graders värme. Supertufft – men jag klarade det!
Tävlingsprestationer: EM Guld 2000, 2004 och VM Guld 2003
Livsmotto: ta vara på varje dag – umgås mer & stressa mindre

Namn: Cecilia Ehrling
Ålder: 24 år
Yrke: Dansare, danslärare
Familj: Förlovad med Martin, bonusbarnen Nathalie & Isac
Bostad: Lägenhet i Stockholm
Bästa träningsminne: Att öva inför och vinna Let´s dance tillsammans med Martin
Tävlingsprestationer: Flera SM-medaljer, fina prestationer på både EM och VM
Livsmotto: ta vara på varje dag – umgås mer & stressa mindre

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: