Ange ditt sökord

Vobba är en kombination av vab, vård av barn, och jobba, något som blir allt mer vanligt även om många helst vill undvik att arbeta när man vabbar. Foto: Shutterstock

Vobba är en kombination av vab, vård av barn, och jobba, något som blir allt mer vanligt även om många helst vill undvik att arbeta när man vabbar. Foto: Shutterstock

Många vill slippa arbeta vid vab – även om möjligheten finns

Februari är en månad då många föräldrar är hemma med sjukt barn, så kallad vab (vård av barn). En ny undersökning visar dock att fyra av tio tjänstemän i privat sektor jobbar när de är hemma, istället för att vabba.

Annons:

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av fackförbundet Unionen.

Arbetar hemifrån

Antalet personer som vabbar, är hemma med sjukt barn, brukar nå sin topp i februari som även kallas årets sjukaste månad. Nio av tio tjänstemän har enligt undersökningen möjlighet att arbeta hemifrån när barnen är sjuka.

När man sammanställde resultatet från svaren som inkommit visade det sig dessutom att fyra av tio ofta eller alltid väljer att just jobba hemifrån istället för att vabba.

Vill slippa

Även om möjligheten till att arbeta hemifrån ges, och anses som positiv så länge det inte är ett tvång, så är det långt ifrån alla som vill. 

Var tredje förälder uppgav i undersökningen att de helst skulle slippa arbeta när de är hemma med sjukt barn. Undersökningen bygger på svar från 2 046 personer.

Viktigt med riktlinjer

Unionens förbundsordförande Martin Linder säger till TT att även om arbete hemifrån när barn är sjuka kan ses som en möjlighet så kan det även innebära problem om man känner sig tvingad att arbeta hemifrån. Då kan det istället bidra till press som enligt Martin Linder riskerar att sluta ut småbarnsföräldrarna.

Det som de tillfrågade i undersökningen beskriver som tvång och stressande är att inte ha någon person att lämna över arbetsuppgifterna till så att dessa ligger på hög när man är tillbaka från jobbet. Bland annat därför anser Martin Linder på Unionen att man behöver ha riktlinjer hur arbetet ska hanteras och vad som gäller om man är frånvarande från arbetsplatsen. 

Fakta “vobba”

Vobba är en kombination av vab, vård av barn, och jobba. Att “vobba” blir allt mer populärt. För att få ersättning för vab får man inte samtidigt arbeta eller söka jobb. Den som vill vabba och jobba samtidigt, så kallat ”vobbande”, måste få ersättning från annat håll, annars kan det räknas som bidragsfusk. Ersättningen kommer alltså från arbetsgivaren och inte Försäkringskassan under den tid som arbete utförs. Arbetsgivaren alltid stå för ersättningen om arbets­tagaren gör något typ av jobb hem­ifrån.

Det här får du göra medan du vabbar (om du väljer att inte vobba):

  • Prata om privata saker med kolleger och chefer.
  • Berätta hur länge du kommer vara borta.

Exempel på sådant du inte får göra:

  • Ringa jobbsamtal eller skicka jobbmejl.
  • Boka möten.

Du har ingen skyldighet att arbeta om du vabbar, du har alltid rätt att neka. Vid osäkerhet, kontakta gärna Försäkringskassan för rådgivning.

Annons:

Källor:

TT, Dagens nyheter, Unionen, Försäkringskassan

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: