Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Många vill lära sig hjärtlungräddning men få vet var kurserna ges

Patienter som haft hjärtinfarkt vill gärna lära sig hjärt-lungräddning tillsammans med sina närstående, men få av dem känner till att det finns kurser de kan gå. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Annons:

När hjärtat plötsligt slutar slå blir den drabbade djupt medvetslös inom mindre än en halv minut och strax därefter har andningen nästan helt upphört.

– För varje minut som går minskar chanserna till fullt tillfrisknande. Det kan vara skillnad mellan liv och död om det råkar finnas någon i närheten som kan hjärt-lungräddning, säger sjuksköterskan Ann-Britt Thorén, som i sina studier intervjuat 400 patienter som lagts in vid en hjärtinfarktavdelning på sjukhus i Göteborg efter olika hjärtbesvär.

De flesta av patienterna kände till hjärtlungräddning och hade en positiv inställning. Många var villiga att gå en kurs, men få hade gjort det. Den vanligaste orsaken var att de aldrig tänkt på det och att de inte visste att det fanns sådana kurser.

– Sjukvårdspersonal måste bli bättre på att informera om att det finns kurser i hjärt-lungräddning. Många som tillfrisknat efter en hjärtinfarkt får gå i kom-i-gång-grupper och träffa bland annat dietist och sjukgymnast, och där tycker jag att hjärt-lungräddningen också skulle kunna ingå, säger Ann-Britt Thorén. Vårdcentraler borde också erbjuda kurser i hjärt-lungräddning för sina patienter och närstående.

Av de hjärtinfarktpatienter som bodde tillsammans med en partner trodde två av tre att deras sambo inte gått en kurs i hjärt-lungräddning. Mer än hälften av dessa (60 procent) ville att deras partner skulle gå en kurs och de flesta kunde tänka sig att ta kursen tillsammans.

15 anhöriga berättar i intervjuer att det ofta inte fanns några tidiga varningstecken alls innan hjärtat stannade. Om det fanns tecken var de diffusa och svåra att tolka. När patienten blev livlös larmade de anhöriga snabbt ambulansen.

– Alla gjorde så gott de kunde. En del kunde inte påverka situationen medan andra gjorde vad som stod i deras makt att försöka påverka. I väntan på ambulans startade några hjärt-lungräddning, en del med hjälp av larmcentralen, säger Ann-Britt Thorén.

Vid hjärt-lungräddning hålls blodcirkulation och andning igång genom kraftiga rytmiska tryck på bröstkorgen och mun-till-mun-andning, men dessa två delar är svåra att kombinera för lekmän, visar avhandlingen. Särskilt inblåsningen är svår att lära sig.

Vill du gå kurs – vänd dig hit:

Region Göta
Jönköpings, Östergötlands och
Södermanlands län
013-37 58 96

Region Södra Norrland
Jämtlands och Västernorrlands län
0660-26 71 42
Region Gotland
Gotlands län
0498-28 83 00

Region Norra Norrland
Västerbott en och Norrbott ens län
090-71 69 89

Region Mitt
Dalarnas, Gävleborgs,
Västmanlands och Uppsala län
018-18 75 56

Region Väst
Västra Götalands län
031-741 62 00

Region Stockholm
Stockholms län
08-452 46 00

Region Syd
Skåne och Hallands län
040-32 65 00

Region Sydost
Kalmar, Kronobergs och Blekinge län
0480-49 64 40

Region Mellan
Värmlands och Örebro län
019-33 38 08

Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 1 2008

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: