Ange ditt sökord

Måltidens sammansättning viktig för järnupptaget

Måltidens sammansättning viktig för järnupptaget

Ungdomar, särskilt flickor, får inte i sig tillräckligt med järn via maten. Men det räcker att göra små förändringar av kosten för att öka järnupptaget. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Annons:

I ungdomsåren är järnbehovet extra stort. Avhandlingens resultat visar att ungdomar inte får i sig tillräckligt med järn via maten. Ett viktigt skäl till detta är att den svenska kosten traditionellt innehåller relativt lite kött, grönsaker och frukt samtidigt som den innehåller mycket mjölkprodukter.

Sammantaget ger detta låg tillgänglighet av järn. Det är därför viktigt att pussla ihop sina måltider så att järnets tillgänglighet ökar. Det görs lättast genom att äta varierad och blandad kost med kött eller fisk, mycket färska grönsaker och frukt. Mjölken, som är ett viktigt livsmedel, är bäst att dricka till frukost och till mellanmål eftersom mjölk försvårar upptaget av järn.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: