Ange ditt sökord

Lax i ugn med färskpotatissallad

Lax i ugn med färskpotatissallad

En riktigt god och smakrik laxrätt som du med enkelhet kan laga till. Har du dessutom tillgång till färskpotatis blir det pricken över i:et!

Annons:

Ingredienser

600 gram lax i bit
2 msk salt
1/2 dl söt svensk senap
1 msk rapsolja
ROSTAD POTATISSALLAD:
600 g små potatisar,
helst färska
2 msk rapsolja
1 msk dillfrö
3 dl gräddfi l, ev laktosfri
4 msk pressad citron
1 msk fi nrivet citronskal
1 msk socker
1 huvud romansallad
1 ask cocktailtomater
1 msk kapris
1 knippe dill

Gör såhär

Gnid in laxen i saltet och lägg på ett ugnsfast fat. Låt grava i kyl en timme.

Värm ugnen till 225°C. Bred senapen över laxen och droppa oljan över. Dela potatisen i halvor. Mortla dillfrön och blanda med salt och rapsolja. Bred blandningen på potatisens snittytor. Ställ på en plåt eller en ugnsfast form.

Rosta potatisen ca 25 minuter tills den är mjuk helt igenom och fått fin färg. Sätt laxen under potatisen och baka den tills den skivar sig när du petar med en gaffel. Innertemperaturen ska vara ca 55°C.

Förbered resten av salladen: Blanda pressad citron och citronskal med sockret och rör så att sockret smälter. Vänd samman citronblandningen med gräddfi len. Smaka av med salt och peppar. Avlägsna ev. grövre stjälkar från romansalladen och skär salladen grovt. Finhacka tomaterna och blanda med kapris. Plocka dillen så att grova stjälkar avlägsnas. Hacka den fint.

Vänd samman rostad potatis, sås, sallad och tomater precis för servering. Smaksätt med salt, vitpeppar och garnera salladen och laxen med dill.

MER MAGKÄNSLA! Om du behöver tänka på fettet fungerar laxen bättre med pressad potatis och en sallad på finstrimlad skalad gurka, citron och dill som tillbehör. Är du däremot sugen på potatissalladen kan du komplettera med mager grillad filé eller rökt skinka.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: