Ange ditt sökord

Hälsoundersökningen innebär bland annat provtagning där man mäter blodtryck, längd och vikt.  Foto: Shutterstock

Hälsoundersökningen innebär bland annat provtagning där man mäter blodtryck, längd och vikt. Foto: Shutterstock

Landstinget där alla 50-åringar får gratis hälsoundersökning

För att förebygga hjärt- kärlsjukdomar och diabetes typ 2 satsar nu ett landsting på att kalla alla 50-åringar till en gratis hälsoundersökning.

Annons:

Det är Västmalands landsting som kommer att erbjuda alla 50-åringar kostnadsfria hälsoundersökningar som en del av ett långsiktigt hälsoinriktat arbete.

Fånga upp personer i riskzonen

Den vanlgiaste bakomliggande orsaken till dödsfall i Västmanlands läns landsting är hjärt- och kärlsjukdomar, det enligt siffror från Socialstyrelsen. Typ 2 diabetes blir samtidigt allt vanligare i länet.

Det är i en insats för att fånga upp personer som riskerar att drabbas av dessa sjukdomar som landstinget nu väljer att genomföra en så kallad screening av alla 50-åringar.

Provtagning och hälsosamtal

Hälsoundersökningen innebär bland annat provtagning där man mäter blodtryck, längd och vikt. Det ingår även ett hälsosamtal och att fylla i ett frågeformulär om livsstil. De två sistnämnda ingår då hälsosamtal till exempel har visat sig vara ett effektivt sätt att hjälpa människor som behöver förändra sina levnadsvanor, det säger landstingsrådet Pernilla Rinsell (MP) i ett pressmeddelande.

Att förändra levnadsvanor och livsstil kan hjälpa många människor att leva ett längre och friskare liv menar Pernilla Rinsell.

Hyrläkare tas in

För att klara av att genomföra hälsokontrollerna tar länets vårdcentraler in hyrläkare, samtidigt tror inte Pernilla Rinsell att satsningarna på hälsoundersökningar kommer innebära en extra belastning.

Det är inte läkarna som ansvarar för hälsoundersökningarna utan främst annan personal som till exempel distrikssköterskor. 

Fakta

År 2015 dog drygt 91.000 personer i Sverige, enligt siffror från Socialstyrelsen. Hjärt- och kärlsjukdomar och tumörer var de vanligaste dödsorsakerna för både män och kvinnor.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: