Ange ditt sökord

Foto: Ulrika Pousette

Foto: Ulrika Pousette

Laab gai

Laab gai är en fräsch färsrätt som serveras i salladsblad. Passar perfekt när man är ett större sällskap eller vid mingel.

Annons:

Receptet presenteras i samarbete med Belly Balance.

Ingredienser

4 portioner

500 g kycklingfärs
2 msk sesamolja
5 cm ingefära fint riven
0,5 tsk vitlöksolja
1 tsk ramslök eller 5 blad ramslök, finhackad
1 röd chili finhackad
2 salladslökar finhackad, gröna delen
6 tsk fisksås
1 lime saft + zest
1 msk farinsocker
1 msk vinäger
0,5 kruka mynta hackad
0,5 kruka koriander hackad
80 g solrosskott
2 st tomater skuren i mindre klyftor

Till servering
1 huvud isbergssallad eller hjärtsallad
jordnötter grovhackade
mynta
koriander
limeklyftor

Gör så här

  1. Hetta upp en panna och stek färsen tills den börjar ta färg och blir smulig. Tillsätt sesamolja tillsammans med ingefära, vitlöksolja, ramslök och chili. Stek i några minuter. Blanda ner salladslöken och fräs ytterligare i någon minut.
  2. Häll på fisksås, limesaft + zest, socker och vinäger, låt koka i några minuter. Smaka av med eventuellt mer vinäger, lime eller fisksås.
  3. Ta av pannan från värmen och låt svalna något.
  4. Rör ner solrosskott, tomat, mynta och koriander. Plocka stora blad av salladen, lägg upp en rejäl sked med kyckling i varje blad, toppa med jordnötter och eventuellt mer koriander och mynta, servera med en extra limeklyfta.
Annons:

Belly Balance grundades år 2011 och drivs av leg. dietister Sofia Antonsson och Jeanette Steijer, båda med ursprung ifrån vården och med många års erfarenhet av att behandla personer med olika typer av IBS. Idag är Belly Balance experter i Sverige inom behandling av IBS och har tagit in den evidensbaserade kostbehandlingen FODMAP i svensk sjukvård. Sofia Antonsson och Jeanette Steijer vill bidra till fler lugna och glada magar genom programmet Magbalans, en online-behandling på 11 steg, där över 85% av alla med IBS och orolig mage blir hjälpta. Belly Balance erbjuder olika prenumerationstjänster och medlemskapet inkluderar praktisk behandling online med filmer/kursmaterial, stöd av chatt med dietister, tillgång till FODMAP-listor och recept samt en unik FODMAP-scanner i mobiltelefonen. Läs mer på https://www.bellybalance.se/bli-medlem/ 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: