Ange ditt sökord

Löss i familjen – vad gör jag?

Löss i familjen – vad gör jag?

Löss, eller huvudlöss som de också kallas, är ett vanligt problem. Dessa insekter överförs mellan människor genom tät kontakt eller genom att man använder samma mössa eller kam.

Annons:

Det är viktigt att betona att löss inte har något med dålig hygien att göra. Man kan få löss även om man tvättar håret och duschar varje dag.

Hur får man löss?

Förr skämdes man om man fick löss, eftersom det betraktades som ett tecken på dålig hygien eller fattigdom. Så är det alltså inte. Idag har de flesta kommit över den uppfattningen och löss betraktas bara som ett obehagligt problem. Om du får höra att det finns löss på dagis, i skolan eller hos kompisar ska du därför inte få panik. Idag finns det medel som bekämpar lössen effektivt.

Hur märker man att man har löss?

De första symptomen är nästan alltid klåda som är ihållande och irriterande. Om du ser ditt barn klia sig mycket i hårbottnen kan det vara bra att se efter om det finns lusägg i håret. Om man tittar noga kan man också se betten i hårbottnen. Personen som fått löss kan också vara mycket orolig eftersom betten irriterar och skapar rastlöshet.

Så här får du bort lössen.

Medel som tar död på både löss och ägg är receptfria och finns på apoteket. När du har använt lusmedlet ska håret kammas igenom för att få bort äggen. Det finns har speciella luskammar vars tänder sitter extra tätt.

Para: Preparatet sprayas i torrt hår, nära hårbottnen. Sprayen ska fördelas på flera olika ställen och sitta kvar i håret 30 minuter. Efter det tvättas håret med vanligt schampo och sköljs noggrant. Medan håret är vått ska det kammas igenom med luskam. Behandlingen upprepas efter åtta dagar.

Prioderm: Fördelas och masseras in i torrt hår. Håret får lufttorka och preparatet ska sitta kvar 12 timmar. Efter det tvättas håret och sköljs noggrant. Medan håret är vått kammar man igenom det med luskam. Behandlingen upprepas efter åtta dagar.

NiX: Håret tvättas med vanligt schampo och preparatet masseras in i handdukstorrt hår och i hårbottnen. Medlet ska sitta kvar i håret i tio minuter och sköljs därefter ur. Använd en ren handduk att torka med. Medan håret är vått kammar man igenom det med luskam. Behandlingen upprepas, om det behövs, efter åtta dagar.

Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 1 2004

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: