Ange ditt sökord

Lågt D-vitamin ger risk för ökad dödlighet

Lågt D-vitamin ger risk för ökad dödlighet

En studie genomförd på äldre svenska män visar att låga D-vitaminvärden i blodet är förknippat med ökad dödlighet.

Annons:

 

Det är forskare vid Centrumbildningen för Ben- och artritforsning vid Sahlgrenska Akademin som har följt 2 878 äldre svenskar under åtta år i ett forskningsprojekt. Fokus för projektet har varit att undersöka risken för benskörhet.

Dubbelt så hög risk

I samband med forskningsstudien upptäcktes ett samband mellan låga halter av D-vitamin och ökad dödlighet hos äldre män. 

– Män med D-vitaminnivåer i det lägsta intervallet löpte mer än dubbelt så hög risk att dö jämört med män som låg på medianvärdet, det säger statistikern Helena Johansson, en av forskarna bakom studien.

Resultatet är kontrollerat mot ett stort antal bakomliggande faktorer som påverkar D-vitaminhalten. Man har bland annat tsgit hänsyn till sjukdomar, läkemedelsbehandling och med årstiderna. Kontrollerna samt resultatet gör stt forskarna anser sambandet mellan D-vitamin och dödlighet som starkt.

D-vitamin bildas under sex av årets tolv månader

I Sverige kan blodnivåerna av D-vitamin variera kraftigt mellan årstiderna. D-vitamin bildas nämligen i huden och endast under sex av årets månader. Trots det vill inte forskarna gå så långt att säga att D-vitaminbehandling skulle kunna öka överlevnaden. 

– Det behövs mer resultat från randomiserade behandlingsstudier med D-vitamin innan man kan dra den slutsatsen, konstaterar Helena Johansson.

Läs mer om D-vitamin:
D-vitamin viktigt tillskott för nordbor

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: