Ange ditt sökord

Låga nivåer av naturliga antikroppar bakom stroke

Låga nivåer av naturliga antikroppar bakom stroke

Risken att få stroke är kopplad till förekomsten av en viss typ av antikroppar i immunförsvaret, visar ny forskning från Karolinska Institutet. Nu hoppas forskarna kunna utveckla vaccin som mobiliserar kroppens eget försvar mot åderförkalkning och stroke.

Annons:

Forskargruppen som leds av professor Johan Frostegård har tidigare visat att höga nivåer av en viss typ av antikroppar (anti-PC) i immunförsvaret är kopplade till minskad risk för åderförkalkning, en vanlig orsak till bland annat blodpropp och hjärtinfarkt. Forskarna har nu specialstuderat stroke, blodpropp i hjärnan, i en studie där 227 individer som fått stroke under en 13-årsperiod jämfördes med 455 köns- och åldersmatchade kontrollpersoner. Efter kontroll för andra riskfaktorer (ålder, kön, rökning, kolesterol, diabetes, BMI och blodtryck) kunde forskarna visa att låga nivåer (lägre än 30 procent av genomsnittet) av PC-antikroppar hade samband med ökad risk att få stroke. Hos kvinnor innebar detta nära 3 gånger förhöjd risk.

Forskarna har lagt fram hypotesen att låga nivåer av naturliga PC-antikroppar – vilket kan vara ett immunbristtillstånd – bidrar till uppkomsten av åderförkalkning och konsekvenser som stroke.

– Vi undersöker nu möjligheterna att utveckla nya immunologiska behandlingar mot åderförkalkning och stroke, antingen i form av vaccin som stimulerar immunförsvaret eller genom immunisering där antikroppar tillförs, säger Johan Frostegård som har lett studien.

Vid åderförkalkning är blodkärlsväggen förtjockad av plack som riskerar att brista och orsaka blodpropp. Forskarna tror att PC-antikropparna reagerar mot ämnet fosforylkolin (PC) som ingår i en viss sorts fettmolekyler, fosfolipider, som utgör en beståndsdel i åderförkalkningsplacken.

Fakta

Forskningen är genomförd inom ramen för EU-konsortiet CVDIMMUNE, som leds av Johan Frostegård vid Karolinska Institutet. Försteförfattaren Roland Fiskesund är doktorand i projektet som utgår från institutionen för medicin, Huddinge, Karolinska Institutet.

Vill du läsa mer om hjärta och kärl? Klicka här

Vill du ställa en fråga till våra experter? Klicka här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: