Ange ditt sökord

 Studien visade att pateinter som blivit opererade av en kvinna hade fyra procents lägre risk för dödsfall eller komplikationer. Foto: Shutterstock

Studien visade att pateinter som blivit opererade av en kvinna hade fyra procents lägre risk för dödsfall eller komplikationer. Foto: Shutterstock

Lägre risk för dödsfall eller komplikationer om kirurgen är en kvinna

Vem som utför en operation kan faktiskt spela en roll, det visar en ny studie. Forskarna är dock noga med att poängtera att patienter inte ska stirra sig blinda på vilket kön kirurgen har.

Annons:

Studien, som publicerats i tidskriften British Medical Journal, är enligt forskarna en av de största som har undersökt vilken betydelse det har huruvida kirurgen är kvinna eller man.

Granskade dödsfall och komplikationer

Den kanadensiska studien har tittat närmare på dödsfall och komplikationer efter att patienter hade genomgått en operation. 

Totalt ingick 140 630 patienter och 3 314 kirurger i studien. 

Fyra procents lägre risk 

Studien visade att pateinter som blivit opererade av en kvinna hade fyra procents lägre risk för dödsfall eller komplikationer de första veckorna efter operationen. 

RIskminskningen och skillnaden mellan kvinnliga och manliga kirurger är liten men forskarna bakom studien menar att skillnaden är betydelsefull. 

MIinska fördomar

Forskarna konstaterar att det inte, baserat på en enda studie, går att fastslå huruvida kvinnor är skickligare kirurger än män. Däremot tycker man sig ha bra bevis på att kvinnliga kirurger är minst lika bra som manliga.

Mot bakgrund av att tidigare forskning har visat att kvinnor och män inom läkaryrket jobbar på olika sätt hoppas forskarna att om mannen slutar vara norm inom kirurgyrken skulle studien kunna bidra till att minska fördomar. Forskarna är fortfarande noga med att påpeka att som patient ska du lyssna på din vårdgivare när du söker vård och absolut inte välja kirurger efter kön. 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: