Ange ditt sökord

Kunskapskanalen satsar på föreläsningar om smärta

Kunskapskanalen satsar på föreläsningar om smärta

Många svenskar lider av smärta dagligen och nu kopplar Utbildningsradion/Kunskapskanalen ett nytt grepp om ämnet.

Annons:

Det gör man genom att låta tv-publiken ta del av fem föreläsningar som rör smärta. För inte så länge sedan fastslog internationella smärtläkareföreningen (IASP) att smärtlindring är en mänsklig rättighet.

Tanken bakom den nya programserien är att ge människor mer kunskap bakom smärta. Vad är det som orsakar smärta och hur fungerar det att leva med smärta? Och framförallt, vad kan man göra åt smärta. Ett stort antal svenskar med långvarig värk ska nu få en möjlighet att lära sig mer om smärtlindring.

Smärtspecialist föreläser

De fem programmen leds av läkaren och smärtspecialisten Björn Bragée. Aldrig tidigare har man låtit allmänheten ta del av läkarföreläsningar nationellt på det här sättet. Syftet är att lyfta tabun från smärta och att smärta inte viftas bort varken av patienten själv eller anhöriga och vården.

Förutom att IASP anser att smärtlindring är en mänsklig rättighet så har Socialstyrelsen och Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) även föreslagit att den som har haft ont mer än tre månader och har svår smärta har rätt att få möta en specialist på smärta.

Björn Bragée själv säger i ett uttalande att patienter och vård ofta är dåligt upplysta om de rättigheter patienten faktiskt har.

Den nya programserien hoppas man lyfter ämnet smärta och programmen kommer att finnas på UR’s webbsida fem år framöver.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: