Ange ditt sökord

En välbalanserad kost är ett steg på vägen. Foto: Shutterstock

En välbalanserad kost är ett steg på vägen. Foto: Shutterstock

Kosttillägg kan hjälpa vid undernäring

Din kropp behöver bränsle för att fungera och om du blir undernärd finns det risk att kroppen slutar fungera som den ska.

Annons:

Då är det tur att det finns behandling och näringstillskott som ger oss den energi vi behöver för att må bra. Känner du igen något av symtomen nedan eller är osäker på om du lider av undernäring – kontakta sjukvården där du bor för vidare utredning.

Du kan vara undernärd om du…

… plötsligt minskar ofrivilligt i vikt
… börjar känna dig trött och håglös
… det visar sig att du har ett BMI under 20
… det visar sig att du har ett BMI under 22 och är över 70 år

Din kropp behöver näring

Näring i kroppen omvandlas till energi, stärker muskler, skelett och det allmänna välbefinnandet. Därför är det så viktigt att du får i dig rätt mängd näring, det påverkar hela din kropp. Om du inte får i dig tillräckligt med energi och näring så tar kroppen från sina egna reserver vilket till slut kan leda till undernäring.

Undernäring gör dig orkeslös, kan orsaka kroppsskador (på grund av försvagade muskler och ett försvagat skelett), bidra till att du återhämtar dig långsammare från sjukdomar och försämra allmäntillståndet om du redan mår dåligt.

En viktig aspekt är att du får i dig någon näring. Eftersom det av olika orsaker kan vara svårt finns det näringsdrycker på marknaden som hjälper dig att få i dig den näring och energi du behöver och som både förebygger och behandlar undernäring. Även om du också kan äta vanlig mat så kan det vara bra att använda dessa näringstillskott om du behöver komplettera ditt näringsintag.

Planerade måltider och kunskap om hur du tillagar mat som innehåller rätt mängd näring och energi ger goda förutsättningar för att du ska få en hälsosammare tillvaro och förebygga undernäring. Det är även bra om den plats du äter på är lugn och trivsam, undvik helst stressiga miljöer som kan påverka din måltid och dina matvanor negativt.

Undernäring kan bero på olika faktorer som ålder, sjukdom, problem med tänderna och psykisk ohälsa. Det är viktigt att få i sig den näring och energi som behövs för att kroppen ska må bra, därför är det bra att ha kunskap om vad som orsakar undernäring, att lära sig upptäcka tecken på undernäring och veta lite om hur man förebygger och även behandlar undernäring.

Orsaker till undernäring

En faktor bakom undernäring kan vara sjukdom. Vissa sjukdomar är mer påfrestande på din kropp än andra och då är det extra viktigt att kroppen orkar med och inte drabbas av undernäring.

Exempel på orsaker till undernäring:

  • KOL
  • Infektioner
  • Stora operationer
  • Inflammationer
  • Demenssjukdomar
  • Cancer

När det gäller undernäring vid demens handlar det om att personen kan ha svårt att äta men samtidigt vara mycket rörlig – en kombination som kan orsaka viktnedgång. Även andra psykiska sjukdomar kan göra att du eller den som är drabbad inte känner sig hungrig, glömmer att äta eller helt enkelt inte är intresserad av att äta.

En annan faktor är ålder. När du blir äldre kan din kroppsvikt förändras och muskelmassan minska. Då är det särskilt viktigt att äta en balanserad och näringsrik kost.

En annan orsak till undernäring kan uppstå om du upplever problem med munnen och tänderna, till exempel svårigheter att svälja. Då kan det leda till att du drar dig för att äta och på så vis riskerar att få i dig för lite näring.

Vissa medicinerkan påverka näringsintaget då biverkningar kan vara muntorrhet, som försvårar ätandet, eller är aptitsänkande. För dig som är äldre ökar risken för skador vid fall i samband med undernäring då muskler och skelett inte får nog med näring och energi att växa.

Upptäcker du undernäring hos sig själv eller någon närstående är det viktigt att påbörja behandling för att förebygga och förhindra ytterligare undernäring!

Hjälp att få vid undernäring

Det finns olika vägar att gå när man behandlar undernäring, det viktigaste är att få i sig näring och energi igen. Vågen blir ett viktigt verktyg för att se om man har lyckats vända undervikten till en hälsosam vikt, det är bra att skriva ner viktförändringar för att följa upp att det går åt rätt håll. För dig som är äldre kan smaksinnet påverkats av ålder, du kan uppleva smaker på ett annat sätt, något som du och/eller den som hjälper dig med maten behöver tänka på. Allting kanske inte smakar som förr, men du måste ändå få i dig näring och energi på något sätt.

En välbalanserad kost är som sagt ett steg på vägen – att du kombinerar huvudmål med mellanmål till exempel, och anpassar maten så den är energirik. I en del fall är det dock bra att komplettera måltiderna med en energirik näringsdryck som kan ge det där lilla extra näringstillskottet. Näringsdryckerna är lättdruckna för att du lätt ska få i dig dessa och på så vis få ett näringstillskott. Barn kan i samband med exempelvis sjukdom drabbas av undernäring och även där kan näringsdrycker vara ett bra tillskott för att ge kroppen den näring och energi den behöver.

Det finns olika typer av kosttillägg, kompletta kosttillägg, energi- och proteinrika kosttillägg och sjukdomsspecifika kosttillägg.

Precis som det låter är kompletta kosttillägg framtagna för att helt och hållet ska kunna ersätta en måltid. Med andra ord balanseras innehållet så att du får den näring du behöver. Energi- och proteinrika kosttillägg däremot är framtagna som ett komplement till din vanliga mat och kan fungera som exempelvis mellanmål. Om du lider av sjukdom som diabetes, KOL eller cancer krävs en viss typ av näring. Det är då sjukdomsspecifika kosttillägganvänds för att vara säker på att du som patient verkligen får i dig rätt energi och näring.

Viktigt med anpassning

De olika produkterna som finns på marknaden är anpassade efter ditt behov och det är bra att undersöka vad det är som passar just dig. Fråga ditt apotek, din läkare eller en dietist om råd om du är osäker – det finns hjälp att få.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Lyxig potatissallad med tryffel
3 maj, 2020 Mat & Vitaminer

Lyxig potatissallad med tryffel

Vad sägs om en enkel men lyxig potatissallad med bönor ...

Duchennes muskeldystrofi (DMD) – tecken på om man är drabbad
18 oktober, 2019 Barn & Graviditet

Duchennes muskeldystrofi (DMD) – tecken på om man är drabbad

Duchennes muskeldystrofi (DMD) är inte bara den vanliga...

Halloumiwrap med ajvar
28 maj, 2020 Mat & Vitaminer

Halloumiwrap med ajvar

Somrig måltid i form av en wrap. Ajvar relish är en rör...

Annons:
Risotto med pumpa, chèvre och tranbär
19 maj, 2020 Mat & Vitaminer

Risotto med pumpa, chèvre och tranbär

Supersmarrig risotto med sötsalt smak....

Ljummen rotfruktssallad med chèvre
14 maj, 2020 Mat & Vitaminer

Ljummen rotfruktssallad med chèvre

När det är sommar vill man gärna äta något lätt och frä...

Ugnspannkaka med grönkål
6 maj, 2020 Mat & Vitaminer

Ugnspannkaka med grönkål

Ugnspannkaka är en god och enkel vardagsrätt, här i ny ...

Annons:
Raw bars
28 april, 2020 Mat & Vitaminer

Raw bars

Lägg ner i väskan och plocka fram när energinivåerna sj...

Nytt test för alzheimer kan förbättra möjligheten att ställa diagnos
27 april, 2020 Hjärnan & Nerver

Nytt test för alzheimer kan förbättra möjligheten att ställa diagnos

Under ledning av svenska forskare har ett nytt test för...

Citron- och ingefärslax med ljummen krispig sallad
21 april, 2020 Mat & Vitaminer

Citron- och ingefärslax med ljummen krispig sallad

Lax är minst sagt en favorit både hos stora och små. Re...

Sanna Brådings veganska receptfavoriter
15 april, 2020 Mat & Vitaminer

Sanna Brådings veganska receptfavoriter

I sin nya kokbok delar Sanna Bråding med sig av sina ve...

Annons:
Ditt mest dominanta sinne – kanske inte det du tror
15 april, 2020 Hjärnan & Nerver

Ditt mest dominanta sinne – kanske inte det du tror

Synen har länge ansetts vara det mest dominanta av våra...

D-vitamin och övervikt kan påverka risken för multipel skleros (MS)
15 april, 2020 Hjärnan & Nerver

D-vitamin och övervikt kan påverka risken för multipel skleros (MS)

Att drabbas av körtelfeber i vuxen ålder istället för i...

Pressat sjukhus ger sämre strokebehandling
26 mars, 2020 Hjärnan & Nerver

Pressat sjukhus ger sämre strokebehandling

Vid stroke räknas varje minut och det är viktigt att få...

Annons:
Pasta med tre sorters pesto
19 mars, 2020 Mat & Vitaminer

Pasta med tre sorters pesto

Pesto är enkla pastasåser att ha på lager. Bara att ...

Vegetarisk Shish kebab med quinoasallad
13 mars, 2020 Mat & Vitaminer

Vegetarisk Shish kebab med quinoasallad

Dessa vegetariska spett är den perfekta bjudrätten som ...

Quornfärssås med zucchinipasta
28 februari, 2020 Mat & Vitaminer

Quornfärssås med zucchinipasta

Vill du få barnen att äta mer vegetariskt är det här en...

Semla för känsliga magar
24 februari, 2020 Mat & Vitaminer

Semla för känsliga magar

Semla, hetvägg, fastlagsbulle eller fettisdagsbulle. Kä...

Annons:

Har du tagit bort leverfläckar eller födelsemärken någon gång?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq