Ange ditt sökord

Gratis antikroppstest från FindOut Diagnostic erbjuds vid basundersökning hos Aqua Dental. Foto: Shutterstock

Gratis antikroppstest från FindOut Diagnostic erbjuds vid basundersökning hos Aqua Dental. Foto: Shutterstock

Kostnadsfria covid-19 tester i tandvården

Behovet att få testa om man haft covid-19 är stort. Nu erbjuder tandvårdskoncernen Aqua Dental kostnadsfria antikroppstester för sina kunder när de bokat sin vanliga basundersökning.

Annons:

Tidigare erbjöd Region Stockholm kostnadsfria covidtester, men intresset var så stort att man inte kunde hantera alla bokningar. Nu har vissa tandvårdsmottagningar börjat erbjuda sina patienter att kunna testa sig i samband med sin vanliga tandundersökning. Det är tandvårdskoncernen Aqua Dental som nu erbjuder kostnadsfria antikroppstester med stick i fingret på sina kliniker i Stockholm och Göteborg.

Testerna som används är Salocor från företaget FindOut Diagnostic som också används av de största apotekskedjorna samt Doktor24, MinDoktor med flera vårdgivare. Testet är ett av de få som både är godkänd i EU samt i USA, där man gjort större studier av testerna innan godkännande.

Frågor och svar från Aqua Dental

Är testet verkligen kostnadsfritt?
Ja, testet är helt kostnadsfritt i samband med bokad basundersökning. Inga kostnader eller åtaganden tillkommer.Erbjuder ni testet på alla kliniker? 
Ja, samtliga kliniker i Stockholm och Göteborg har tillgång till testerna och de utförs av utbildad personal.Hur gör jag för att testa mig?
Hitta och boka en tid för undersökning via vår onlinebokning och skriv sedan i kommentarsfältet att du är intresserad av ett test så att vi kan förbereda inför ditt besök. Det går också bra att ringa oss på 010-188 00 00.Om du redan har en tid bokad är det viktigt att du meddelar oss innan besöket så att vi hinner avsätta tid i samband med besöket.Hur hög är tillförlitligheten på Salocor-testet?
Testet har mycket hög specificitet (99,2 %) – det vill säga att om testet visar positivt resultat, är sannolikheten för genomgången infektion med covid-19 mycket stor.

Testet har en sensitivitet på 94,9 % – det vill säga att om testet visar negativt resultat, finns det en viss risk att personen ändå har antikroppar.

Hur lång tid tar det?
Testet görs innan undersökning och svar kan avläses inom 15 minuter. I vissa enstaka fall kan dock ytterligare analys och bedömning behövas vilket gör att provsvaret kan dröja.

Varför gör ni detta?
Sedan regeringen tidigare i juni gick ut med rekommendationen om utökade antikroppstester har trycket på regionerna ökat. Som en lokal och vardagsnära vårdaktör har tillgänglighet alltid varit en viktig värdegrund för oss, och därför har vi beslutat att erbjuda kostnadsfria tester för att hjälpa våra patienter med en fråga som har varit viktigt för många. Samtidigt ser vi det som en möjlighet att kunna bidra till det allmänna kunskapsläget kring smittspridningen. Resultatet från respektive provtagning delas därför anonymt med Folkhälsomyndigheten som stöd i det nationella arbetet med statistik och prognoser.

 

 

Annons:

Källor:

Aqua Dental

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: