Ange ditt sökord

Kosten kan avgöra elevers betyg

Kosten kan avgöra elevers betyg

Att man behöver få i sig rätt mat för att orka med dagen är ingen hemlighet.

Annons:

Nu har forskare kommit fram med nya resultat som visar att maten och måltiderna i skolan spelar en minst lika viktig roll som allt runt omkring (organisation, drift, debatt) när det kommer till elevernas resultat.

Samband mellan intag av folat och höga betyg

Folat är den naturliga motsvarigheten till folsura och är det som forskarna har jämfört med. I studien kollade man på skolbetyget hos 386 15-åringar i Sverige. Resultatet visade att de ungdomar som åt mat som innehöll mycket folat lyckades bättre i skolan.

Även om just detta samband visade sig tydligt så kan forskarna ännu inte dra några konkreta slutsatser vilka färdigheter som påverkas av folat – utan bara att resultatet påverkas.

Andra faktorer inverkarSkolresultat är en komplex sammansättning av faktorer som minne, uppmärksamhet, språklig förmåga, organisation och även näringsintag. Forskarna vid Örebro universitet har kunnat se påverkan på studieresultatet genom sina studier, däremot krävs det annan typ av forskning för att se vad det är som folat faktiskt påverkar.Agneta Yngve är professor i nutrition och hälsokommunikation vid Högskolan i Akershus, hon är även docent och gruppledare vid Karolinska Institutet och en av forskarna bakom studien. I ett uttalande säger hon att “de ungdomar som åt mycket grönsaker och frukt hade ett högre intag av folater. Det huvudsakliga intaget av folat hos ungdomarna i den här studien kom dock från mejeriprodukter.Mest folat hittar du i till exempel…grönsakerfruktbärjuicefullkornsbrödBra skolmat gör skillnad!Forskarna bakom studien anser att resultatet visar att det är viktigt för såväl hälsa som skolresultat att skolmaten är bra och att man även har goda matvanor i hemmet. Detta ger inte bara ungdomar en bra start i livet utan kan även påverka de resultat som de uppvisar i skolan. Förhoppningen är att folatens betydelse uttrycks tydligt i till exempel rekommendationer till föräldrar och skola.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: