Ange ditt sökord

Koppling mellan föräldrars och barns aktivitet

Koppling mellan föräldrars och barns aktivitet

Barn och ungdomars fysiska inaktivitet är ett känt fenomen kopplat till barnfetma och övervikt, men också till ökad risk att drabbas av andra sjukdomar i vuxen ålderEn studie publicerad i BMJ (British Medicine Journal) visar att barn till fysiskt aktiva föräldrar rör på sig mer än andra barn. Drygt 5400 barn i åldern 11-12 år deltog i studien.

Annons:

Barnens föräldrar fick i samband med graviditeten och även flera gånger efter förlossningen fram till det att barnen var fem år gamla, regelbundet fylla i frågeformulär kring bland annat fysisk aktivitet.

Barnen fick då de var 11-12 år gamla, under en vecka bära en så kallad accelerometer, som mätte hur mycket de rörde på sig. Man såg att föräldrar som höll sig fysiskt aktiva under graviditeten och under barnens första fem levnadsår hade barn som överlag rörde på sig mer i 11-12-årsåldern.

Källa: Läkartidningen nr 3

Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 2 2008

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: