Ange ditt sökord

Kompressionsstrumpor motverkar träningsvärk

Kompressionsstrumpor motverkar träningsvärk

När man pratar om utrustning och hjälpmedel inom träning är det ofta produkter som ska få en att komma igång med träningen, hålla träningen löpande eller en sammanfattning av träningen i form av klockor och GPS:er. Det är sällan man diskuterar fördelar med valet av strumpa. Att det är skillnad på tubsocka, finstrumpa och löparstrumpa.

Annons:

En strumpa man ofta glömmer bort när det gäller löpning är kompressionsstrumpan. Den är mer vanlig för äldre personer eller gravida kvinnor som behöver extra stöd vid längre promenader eller stillasittande. Kompressionsstrumpan fungerar även väl ut för de som tränar och springer ofta och har fördelar som andra strumpor saknar. 

Varför använda kompressionsstrumpan vid träning

Använder man kompressionsstrumpan vid träning ger den dig snabbare återupphämtning och minskar träningsvärken efter tuffare träningspass. När strumpan omsluter sig över benet ger den dig tryck på vävnaden och återflödet av blod till hjärtat ökar, vilket leder till mindre svullnad i ben och vader. Ett ökat tryck gör även att friskare blod pumpas snabbare ut i vävnaden och förbättrar näringen och syret i blodet. Musklerna återhämtar sig snabbare än med vanliga tubsockar. 

Strumpan kan användas av alla

Det är främst elitmotionärer som har störst användning av återhämtningseffekten som strumpan ger, för att man ska kunna träna mera och oftare. För vardagsmotionären som springer och går mycket så ger den dig möjlighet att kunna träna mera då träningsvärken minskar. Den fungerar också väl för personer som har rörelseproblem och vill vara ute och gå men inte orkar gå så långt dagen därpå för att benen inte orkar längre.

Det är viktigt att kompressionen sitter rätt. Att trycket på strumpan ska vara störst längst ned mot ankeln och avta successivt uppe vid knät. Om man tänker fel när man köper strumpan och får fel tryck kan strumpan ge motsatt effekt. Att man motverkar hjärtat att pumpa ut nytt syre till musklerna och träningsvärk samt mjölksyra uppstår snabbare. Man får inte heller vika ned den översta kanten på strumpan så som man gör på fotbollsstrumpor för då kan trycket på benet bli för hårt. 

 
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: