Ange ditt sökord

Komplementär medicin vid förstoppning

Komplementär medicin vid förstoppning

Fungerar komplementära behandlingar vid förstoppning? Thomas Kjellström specialist i allmänmedicin tittar närmare på de studier som gjorts.

Annons:

Förstoppning kan orsakas av olämplig kost med litet innehåll av fibrer. Andra orsaker är brist på motion eller hormonrubbningar. Smärtstillande eller hostdämpande läkemedel kan också orsaka förstoppning. En mycket vanlig anledning till förstoppning är faktiskt olämpligt bruk av avföringsmedel.

För att kunna påstå att en behandling är vetenskapligt underbyggd krävs studier som både undersöker effekten av ett läkemedel och effekten av placebo eller sockerpiller. Vilka patienter som behandlas med sockerpiller och vilka som behandlas med medicin låter man slumpen avgöra. En studie som är utformad på detta sätt anses ha den grund som krävs för att vara av god vetenskaplig kvalitet.

Akupunktur

I en studie studerades patienter under tre veckor för att sedan genomgå en kontrollperiod om tre veckor. Man använde sig då av sex sessioner med akupunktur med elektrisk stimulering på 10 Hz. Man fann ingen skillnad mellan behandlings – eller kontrollperioderna i avföringsfrekvens eller hastigheten av tarmpassage.

Autogen träning

Det finns bara en studie med autogen träning (en metod där patienten använder sina egna resurser för avslappning och självsuggestion) som jämfördes både mot psykoterapi och mot ingen behandling alls. De som genomgick autogen träning upplevde inte bättre effekt än dem som inte fick någon behandling alls. I en annan studie kombinerades träningen med psykoterapi vilket inte var mer effektivt än psykoterapi i sig. Autogen träning har ingen plats i behandling av depression.

Biofeedback

Vid används teknisk apparatur för att följa, förstärka eller återföra information om kroppsegna (fysiologiska) processer. Informationen gör att patienten kan lära sig att påverka dessa signaler (en form av psyko-fysiologisk självreglering). Det finns ett antal bra studier på vuxna. Man har använt elektrisk registrering av muskulatur, ballonger, muskelträning, tryckmätning i ändtarmen, elektrisk registrering av ändtarmens slutmuskel med och utan olika kombinationer av träning hemma med dessa tekniker.

Helt allmänt tyder dessa studier på att metoderna kan ha en gynnsam effekt vid förstoppning. Metoden ger dessutom inga allvarliga biverkningar och kan sålunda anses ha en positiv effekt vid förstoppning.

Örtmediciner

Liljeväxten Aloe vera och grobladsväxten Plantago psyllium / Plantago afra har var och en för sig och tillsammans studerats. Under 28 dagars behandling hade de flesta patienter en tydlig ökning i tarmrörelserna. Betydligt fler patienter ansåg sig dessutom förbättrade i jämförelse med dem som tog placebo.

En studie av vetenskapligt god kvalitet har utvärderat effekterna av en flytande blandning av olika växtextrakt vid förstoppning. Blandningen bestod av ricinolja, himmelsärt Clitoria ternatea, gurkmeja Curcuma longa/domestica och vindruva Vitis vinifera. Syftet med studien var att minska förstoppning orsakad av opiater (cancerpatienter som får smärtstillande preparat drabbas ofta av förstoppning).

Majoriteten av patienter fick tillfredsställande tarmrörelser av denna behandling. Psyllium (Plantago ovata) har också visats verkningsfull på patienter med kronisk förstoppning.

Massage

Behandlingar med massage av buken har systematiskt utvärderats och eventuellt kan man säga att detta skulle kunna vara en möjlig behandling. I de olika studierna använder man sig dock av olika i sin massageteknik, olika i studieupplägget och med varierande grupper av patienter. Effekten är därför svår att bedöma.

Reflexologi

130 slumpvis utvalda kvinnor fick 15 minuter daglig reflexologi samt ben- och fotmassage eller samtal. Det kunde inte påvisas några skillnader i effekt mellan de olika grupperna.

Andra terapier

En kontrollerad studie har visat effekt av mineralvatten som innehöll sulfat (2754 mg/l) jämfört med vanligt vatten. Effekten var tydlig på tarmrörelser och avföringskonsistensen till mineralvattnets fördel.

Sammanfattningsvis

Korttidseffekter av biofeedback-träning är övertygande positiva och utan allvarliga säkerhetsrisker. Det kan sålunda rekommenderas som alternativ behandling. Vidare kan påstås att bukmassage visar lovande resultat och kan användas inte minst på grund av sin ofarlighet. Vissa patienter kan säkert bli hjälpta med detta.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: