Ange ditt sökord

För mångsysslaren Karl Dyall har träningsformen crossfit kommit att spela en central roll i livet, särskilt efter en plötslig skada. Foto: Shutterstock

För mångsysslaren Karl Dyall har träningsformen crossfit kommit att spela en central roll i livet, särskilt efter en plötslig skada. Foto: Shutterstock

Karl Dyall: “Det är ett måste att bli tagen på allvar”

Karl Dyall har till stor del bidragit till att sätta streetdance på den svenska danskartan, han har spelat säkerhetsvakt i långköraren Rederiet, gjort titelrollen i William Shakespeares Othello på Stockholms Stadsteater och bockat av mer eller mindre alla stora musikaler. Men han har också varit nära att få lägga karriären på hyllan efter en svår ryggskada.

Annons:

Karl Dyall har i över 30 år varit en del av det svenska underhållningsmaskineriet. Skådespelare, sångare, dansare, koreograf, ja listan kan göras lång. Senast sommaren 2015 avslutade han en turné med föreställningen ”From Sammy with love” där den sista föreställningen spelades inför en publik på 7 000 i Rålambshovsparken i Stockholm. Sedan debuten i Fantomen på operan i början på 1980-talet har Karl Dyall varit en av svensk underhållnings mest välkända, verksamma och uppskattade profiler.

Jobba mer med film

Så när jag fick chansen ställde jag den kanske mest uppenbara frågan av dem alla till någon som gjort det mesta, vad drömmer Karl Dyall om att göra nu?

– Film, det är något jag skulle vilja jobba mer med, säger han.

Och det är inget som är helt nytt, genom åren har Karl Dyall medverkat i flera olika filmproduktioner, bland annat som charmige säkerhetsvakten Emilio Bolivar i Rederiet. Tillsammans med bland annat Pontus Gårdinger var han även en av de barbröstade brandmän som arbetade på brandstationen i klassikern NileCity 105,6. Han har även lånat ut sin röst till dubbning av barnfilmer så helt novis i filmens värld är Karl Dyall inte. Han erkänner också att just filmens värld fascinerar.

– I film kan du använda helt andra uttryck. Det finns mycket som är möjligt i filmens värld som inte alltid är möjligt att genomföra inom teatern. Å andra sidan finns det såklart mycket inom teatern som i sin tur inte går att överföra till filmens värld.

“Kalle med K”

För bara ett par år sedan kunde vi möta Karl Dyall i jubileumsföreställningen ”Kalle med K”. Där kunde tittarna följa Karl från uppväxten i London och genom artistkarriären fram till föreställningen ”From Sammy with love” som han har spelat tillsammans med vännen och kollegan Rennie Mirro. Det kan verka som en spikrak väg men det var inte alltid självklart vart den vägen skulle sluta. Att ”inte vara som alla andra” var till exempel något som en ung Karl Dyall vid 11 års ålder, nyinflyttad till Sverige från England fick uppleva.

– Jag såg och lät annorlunda ut när jag kom till Sverige. Och inte bara det, jag var dessutom liten till växten. Det här var något som många gjorde sig lustiga över och som jag var tvungen att bearbeta. Det gäller att försöka hitta någon du litar på och en miljö där du både trivs och får känna dig accepterad i. Att bli tagen på allvar av de som du har runt omkring dig är ett måste.

Skadan som innebar en kamp

En annan stor och betydelsefull del av Karl Dyalls liv är träningsformen crossfit. Mitt under en utsåld föreställning av ”Singing’ in the rain” på Oscarsteatern drabbades nämligen Karl av en allvarlig ryggskada. Skadan var så allvarlig att han inte bara blev rullstolsburen utan att experterna till och med menade att han inte hade någon chans att komma tillbaka.

– Skadan innebar att jag plötsligt hade en kamp, att kämpa mig tillbaka. Varje ny föreställning, varje ny produktion blev en utmaning. Jag var helt enkelt tvungen att bevisa för såväl andra som inte minst mig själv att jag klarade uppgiften. I dag jobbar jag visserligen frekvent men det är speciellt att varje kväll bli bedömd. Och varje gång det är en ny produktion, ja då är du ju faktiskt nybörjare.

“Träning kan göra dig lycklig”

Han berättar själv om skadan och händelsen i nya boken ”Fitness revolution” (Nordstedts förlag) som han har tagit fram tillsammans med Robert Stasinski, skribent och fitnessredaktör. Efter att mer eller mindre ha vant sig vid tanken på att få leva med begränsad rörlighet och smärta resten av livet kom Karl Dyall i kontakt med träningsformen crossfit.

– Träningen har alltid funnits i mitt liv. Skillnaden är att jag idag har mer kunskap om träning och prioriterar mer funktion än prestation. Delvis är det mina uppdrag som sätter målen åt mig.

Driver gym

Såväl boken som det gym i centrala Stockholm som Karl Dyall idag driver tillsammans med några vänner har fokus på crossfit.

– Det som enligt mig är revolutionerande och de främsta kännetecknen för just crossfit är variationen, intensiteten och övningar som har en större överförbarhet till livet. Jag själv fastnade för crossfit då när jag fick min skada och många av övningarna hjälpte mig att få full funktion igen.

För Karl handlar ett besök på gymmet långt ifrån att man ska nå ett visst kroppsideal.

– Att man fokuserar på kroppsideal är ett av de stora problemen med fitnessindustrin. Det bästa vore att istället fokusera på hälsovinsterna. Det finns så många andra fördelar med träning. Med träning kan du få bättre energi, motverka sarkopeni (åldersrelaterad muskelförtvining), få starkare ben, stärka hjärtats och lungornas funktion, motverka smärta, bara för att nämna några. Ja, träning kan göra dig lycklig.

Lägger inte dansskorna på hyllan

Hur kan en person med ett så ofta intensivt arbetsschema som Karl Dyall få in regelbunden träning, träning som dessutom har lett till att han för bara ett par år sedan kom sjua när han ställde upp i VM i crossfit.

– Det tar faktiskt inte så mycket tid. Om du hinner med ett avsnitt av någon tv-serie själv eller med sina vänner så hinner du även med att köra några träningspass. Det är faktiskt otroligt vad några få pass i veckan kan göra för hälsan och träningen i sig ger faktiskt avkoppling. Jag sover mycket bättre när jag tränar.

Under hösten kommer Karl Dyall att fortsätta att bland annat fokusera på träning, dels genom sin nya bok men även genom att vara med och genomföra träningsresor till bland annat Mallorca i Spanien och Goa i Indien. Dessutom vill han utveckla sitt företag Crossfit Solid. Det betyder dock inte på något sätt att han för den skull lägger dansskorna på hyllan.

– Nej, både jag och Rennie (Mirro) hoppas på en fortsättning av turnén ”From Sammy with love” som vi turnerade med i somras.

Och även om många minns sommaren 2015 som molnig, kall och regnig så har Karl Dyall ett särskilt varmt och soligt minne.

– Avslutningen av turnén. Att där i Rålambshovsparken få avsluta en fantastisk föreställning inför 7 000 personer var sommarens i min tanke absolut soligaste minne, avslutar Karl Dyall.

Karl Dyalls tips till dig som blir mobbad eller känner dig utsatt

Från att ha startat framgångsrika och omtyckta dansgruppen Bounce till att ge ut en bok om crossfit har Karl Dyall inspirerat och underhållit den svenska publiken. Här ger den omtyckta artisten och författaren sina tips till dig som blir mobbad eller känner dig utsatt.

  • Våga prata med någon som du litar på.
  • Hitta en miljö som du trivs i och där du känner dig accepterad.
  • Våga byt miljö om du inte ser några förändringar.
  • De runt omkring den som blir utsatt måste ta det på allvar!

Fakta Karl Dyall

Ålder…48 år

Familj…Fru och tre barn. Fyra syskon, bland annat Sharon Dyall, även hon artist och skådespelerska.

Bor…Farsta, söder om Stockholm

Aktuell...Bland annat med boken ”Fitness revolution”

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: