Ange ditt sökord

Internetpsykiatri.se vann Guldskalpellen

Internetpsykiatri.se vann Guldskalpellen

Många spenderar sin tid framför datorer och internet. Nu stödjer en doktorsavhandling vid Karolinska insitutet att internet även är effektivt vid paniksyndrom.

Annons:

Kognitiv beteendeterapi (KBT) används vid paniksyndrom och återkommande attacker av pnikångest och man använder då traditionellt KBT-behandling i grupp. Nu visar det sig att internet-KBT kan fungera bra vid lindrik och mellansvår depression.

Internetpsykiatri.se vann dessutom det prestigefyllda priset Guldskalpellen 2011.

Bra behandlingsmetod

Jan Bergström är doktorand vid Centrum för psykiatriforsning på Karolinska Instiutet och han berättar att internet-KBT inte bara kan vara en bra behandlingsmetod utan även betydligt mer kostnadseffektiv än gruppbehandling.

– Resultaten stödjer därför att internetbehandling införs som en del i den vanliga psykiatrin, vilket också är något som förordas av Socialstyrelsen i de nya riktlinjerna för vård vid depression och ångest, säger Jan Bergström

Någon gång i livet drabbas cirka 15 procent av depression och så pass många som 4 procent av alla människor av paniksyndrom. KBT är en erkänd behandling och är ett effektivt sätt att behandla såväl depression som paniksyndrom. Bristen på kvalificerade psykologer och psykoterapeuter som använder just KBT varierar kraftigt över hela landet och man har därför arbetat med att utveckla internet-KBT och traditionell KBT-behandling i grupp. Internet-BKT går ut på att patienten går igenom ett självhjälpsprogram och har kontakt med en behandlare via e-post.

Doktorsavhandlingen har bland annat gjort en randomiserad klinisk studie på 104 patienter med paniksyndrom och där kunde man se att både internet-KBT och traditionell grupp-KBT fungerade mycket bra. Man kunde inte heller se någon skillnad mellan de olika formerna vare sig direkt efter behandling eller vid en uppföljning.

Man kunde se att internet-KBT fungerar bäst om den sätts in tidigt och att patienter med högre grad av depression eller långvariga och återkommande depressionsepisoder hade mindre hjälpt av just internet-KBT.

Internet-KBT i vården idag

Stockholms landsting har infört internet-KBT inom vanlig vård och Jan Bergström som arbetar som psykolog vid Ångestenheten inom Psykiatri Norväst i Stockholms läns landsting konstaterar följande:

– Vår forskning har inneburit att Internetbehandling nu implementerats inom vanlig vård i Stockholm, genom Internetpsykiatri.se vid Psykiatri Sydväst, vilket gör Stockholms landsting sannolikt först i världen med sådan behandling inom det reguljära psykiatriska vårdutbudet.

Besök internetpsykiatri.se

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: