Ange ditt sökord

Med ny teknik hoppas forskarna kunna råda bot på bristen av organ. Foto: Shutterstock

Med ny teknik hoppas forskarna kunna råda bot på bristen av organ. Foto: Shutterstock

Institut för tillverkning av kroppsdelar snart verklighet

Det kan låta som science fiction men för att komma till rätta med problemet på bristen av organ hoppas man snart öppna ett nytt institut där det ska vara möjligt att ta fram nya kroppsdelar och organ via så kallad 3d-tillverkning.

Annons:

Tanken är att institutet ska öppna inom en snar framtid och vara ledande i utvecklingen av tekniken. 

I sin linda

3d-tekniken är idag i sin linda och det är till exempel inte möjligt att skriva ut en lever för transplantation. Tanken med institutet är dock att samla kompetens och att genom forskning försöka bygga mer komplexa organ, som lever och njurar, och få ut dessa till patienter i en bredare omfattning. 

Det är i dagsläget svårt att bygga dessa organ då de kräver konstant tillgång till blod för att hålla organen levande och fungerande tills det att en patient behöver organet. 

Fått fram öron

Bakom institutet står bland annat Queensland University of Technology i Brisbane och institutet kommer att hålla till i Herston Health Precinct i Australien. Redan idag har man lyckats ta fram öron via tekniken och nu är visionen att institutet ska bereda vägen för 3d-skrivare i operationssalar och kunna skriva ut mänskliga kroppsdelar, allt från ben till öron och vävnad. 

Det kommer att ta några år innan tekniken är fullt på plats men institutet ska enligt planerna öppna redan under 2017.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: