Ange ditt sökord

Inköp av alkohol har minskat under våren, men det verkar inte som om vi konsumerar mindre alkohol. Foto: Shutterstock

Inköp av alkohol har minskat under våren, men det verkar inte som om vi konsumerar mindre alkohol. Foto: Shutterstock

Ingen ökad alkoholkonsumtion under coronapandemin

Man har sett att den totala anskaffningen av alkohol minskat med sju procent under mars och april jämfört med förra året, enligt ”Monitormätningarna” under våren 2020.

Annons:

-Vi ser inte någon ökad alkoholkonsumtion under coronapandemin jämfört med samma period förra året, säger Björn Trolldal på CAN. Det är framförallt reseinförseln och försäljningen på restauranger som har minskat, samtidigt som Systembolagets försäljning ökade.

Detta har man sett tack vare den stora befolkningsundersökningen ”Monitormätningarna” som pågår dagligen via telefon och mobilenkät och omfattar 18 000 svenskar per år.

-De minskade köpen och införseln verkar ännu inte ha påverkat själva konsumtionen av alkohol i befolkningen säger Björn Trolldal. Det skulle kunna förklaras av att konsumenterna i större utsträckning använder drycker som har sparats från tidigare genomförda köp eller från införsel vid tidigare resor.

Monitormätningarna genomförs av CAN med finansiering av Systembolaget.

Omkring 17 procent av Sveriges befolkning i åldern 16 till 84 år dricker så mycket att de riskerar att ta skada, vilket brukar kallas för ”riskkonsumtion”. Cirka 13 procent kvinnor och 20 procent män räknas som riskkonsument av alkohol.

Om du, en anhörig eller en vän visar tecken på överkonsumtion av alkohol, vänd dig till vårdcentralen så skickar de dig vidare till rätt hjälp. Du kan även kontakta exempelvis Anonyma alkoholister i Sverige (AA), Alkoholhjalpen.se eller ring till Alkohollinjen på telefonnummer 020-84 44 48.

Annons:

Källor:

can.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: