Ange ditt sökord

Barn bör göra något aktivt istället för att titta på tv, för att inte riskera att bli soffpotatisar som vuxna. Foto: Shutterstock

Barn bör göra något aktivt istället för att titta på tv, för att inte riskera att bli soffpotatisar som vuxna. Foto: Shutterstock

Inaktiva barn riskerar att växa upp och bli soffpotatisar

Föräldrar bör uppmuntra sina barn till att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Annars riskerar de att bli soffpotatisar som äldre, slår en brittisk studie fast.

Annons:

Tv-tittande på kvällarna är nog ett vanligt inslag hos många familjer. Men enligt en ny studie från University Collage of London kan det vara en dålig vana på lång sikt. Istället för TV föreslås fysiska aktiviteter som motverkar stillasittande.

Brittisk studie om tv-vanor

I den aktuella studien jämförde forskarna tv-vanorna hos över 6000 britter födda under en och samma vecka år 1970. Jämförelser gjordes när de var 10 och 42 år gamla.

När de var 10 år fick deras föräldrar uppge hur mycket barnen kollade på TV och utövade sporter. Även uppgifter om deras längd och vikt noterades.

När deltagarna var 42 år blev de själva tillfrågade hur mycket tid de spenderade framför tv:n och om deras fysiska aktiviteter. De fick också bedöma sin hälsa och vikt.

Mycket tv som barn = mycket tv även som vuxen

Resultatet visade att de personer som tittade mycket på tv som barn, löpte högre risk att titta mycket på tv även som äldre. De var 42 procent mer benägna att spendera över 3 timmar om dagen framför skärmen som vuxna, jämfört med de som tittare relativt lite på tv i barndomen.

De som tittade mest på tv bedömde även sig själva som antingen överviktiga eller feta i större utsträckning än de andra. Sin hälsa beskrev de som ”rättvis” eller ”dålig”.

Föräldrarnas beteende spelar roll

Forskarna såg också att det fanns ett samband med mycket tv-tittande som vuxen och vilket yrke föräldrarna hade haft, även efter att ha tagit hänsyn till deltagarnas egna meriter. Forskarnas antagande är att föräldrar som hade ett fysiskt krävande jobb spenderade mer tid i soffan när de kom hem, ett beteende som smittade av sig på deras barn.

För att inte föräldrarnas egna tv-vanor ska riskera att göra deras barn till soffpotatisar som vuxna, är det viktigt att de uppmanar sina barn till en mer aktiv vardag. Då gäller det också att föregå med gott exempel, eftersom barn tenderar att ta efter och göra samma sak som sina föräldrar.

Inaktivitet inte bara tv:ns fel

Men det är inte enbart tv:n som bär skulden. I dag äger familjer också datorer, surfplattor och smarta telefoner. Många gånger använder barnen till och med flera enheter samtidigt och alla bidrar till inaktivitet.

Forskarna uppmanar oss därför att göra något aktivt istället för att sjunka ner i soffan, exempelvis ta en promenad. Men aktiviteterna behöver inte nödvändigtvis vara att göra något utomhus. Det skulle lika gärna kunna vara interaktiva spel som innefattar rörelse. Det viktiga är att barnen förbrukar energi och inte sitter ner och småäter något framför tv:n, menar forskarna. Om denna aktivitet är idrott så skulle det vara ännu bättre.

Annons:

Källor:

BBC News

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: