Ange ditt sökord

Hyaluronsyra vid artros

Hyaluronsyra vid artros

Många som drabbas av ledsjukdomen artros upplever att livet påverkas negativt på grund av ständiga smärtor och svårigheter att utöva fysisk aktivitet.

Annons:

Symptomen kommer ofta smygande och det kan ta lång tid innan man får diagnosen artros. 

Hyaluronsyra som behandlingsmetod mot artros

Artros är den vanligaste ledsjukdomen och drabbar framförallt personer från medelåldern och uppåt. Artros är en förslitningsskada som innebär att ledbrosket sakta bryts ned. I Sverige lider över en halv miljon människor av ledvärk, varav de flesta har diagnosen artros. 

Jag tycker att hyaluronsyra är en mycket bra behandlingsmetod, säger Björn Alber, Leg Läkare och specialist inom idrott och rehabilitering på Genesis Friskvård i Stockholm. Jag har gjort cirka 20 000 behandlingar de senaste 20 åren. Det är viktigt att man går till en läkare som har ledinjektionskompetens. Dessutom är det viktigt att man har säkrat diagnosen artros och att patienten faller inom den behandlingsbara kategorin – träningsvillig, inte för grav artros och helst inte för överviktig – för att det ska gå att behandla framgångsrikt. 

Långsiktigt är den bästa behandlingsmetoden mot artros kontinuerlig fysisk träning och sjukgymnastik. 

Viktigt att upptäcka artros i tidigt skede

Upptäcks artrosen i ett tidigt stadium i sjukdomsförloppet, har upprepade injektioner av hyaluronsyra visat sig ha god effekt. Hyaluronsyra finns naturligt i kroppen bland annat i ledbrosk och ledvätska. Injektioner av hyaluronsyra återställer den naturligt skyddande funktionen av natriumhyaluronat i leden, som smörjer och verkar stötdämpande. Behandlingen ger effektiv smärtlindring, reducerar inflammation och ger en förbättrad fysisk funktion. 

Ulla Eriksson, 66 år och distriktssköterska, fick knäartros för tre år sedan. Hon hade haft ont länge och sökt hjälp men ingen visste riktigt vad som var felet. Till slut sökte hon hos Björn Alber och fick flera injektioner av hyaluronsyra. 

Idag kan jag gå obehindrat och mår mycket bättre, berättar Ulla Eriksson. Jag tar bara hyaluronsyra vid behov.

Fakta artros och hyaluronsyra

Hyaluronsyra injiceras oftast med tre injektioner under tre veckor.  Priset för tre behandlingar är cirka 1500 kronor. Hur ofta behandlingarna behöver ges är individuellt.   Det finns patienter som klarar sig med en enskild behandling, medan andra behöver upprepad eller regelbunden behandling.  

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: