Ange ditt sökord

Hur upplever barnen skilsmässan?

Hur upplever barnen skilsmässan?

När man beslutar om skilsmässa är det ofta av tungt vägande orsaker. En skilsmässa är ett beslut som får konsekvenser i familjen, både på det mänskliga och det ekonomiska planet, och därutöver även för samhället. De som ofta drabbas hårdast är barnen.

Annons:

Barn upplever alltid en sorg över att familjen skiljs åt vid en skilsmässa. Kan du göra så att skilsmässan blir mindre smärtsam för barnet? Många vuxna “glömmer” sina barn i den smärtsamma process som skilsmässan är för dem. Det gör att de vuxna glömmer att informera barnen under själva förloppet. Det är fruktansvärt traumatiskt för ett barn att plötsligt få reda på att “nu ska mamma och pappa skiljas”.

Det är bättre för barnet om det vet om att ni har diskuterat skilsmässa. Du kan till exempel säga till barnet: “Din mamma/pappa och jag har stora problem med vårt äktenskap. Vi vet inte hur detta slutar – om vi ska skiljas eller om det kanske finns en annan lösning. Vi arbetar hårt på problemet och får hjälp med att prata om det här.”

Ge barnet information om läget

Barnet ska självklart inte dras in i diskussionen, eftersom det är ett alltför stort ansvar att lägga på ett barn. Barnet ska inte heller hamna i en situation där det känner sig tvunget att välja den ena förälderns sida. Det ska bara vara medvetet om vad som pågår. Genom att ni informerar barnet innan skilsmässan äger rum behåller barnet sitt förtroende för er. Det visar även att ni är öppna och att det går bra att prata om problemen.

Det gäller att först och främst vara ärlig. Svara ärligt på barnets frågor, även när du talar om skilsmässan och vilka konsekvenser den får. Det är viktigt att du är uppmärksam och lyhörd för barnets signaler, så att ni kan tala ut om barnets tankar. Det krävs också en viss självdisciplin från din sida. Skilsmässan är naturligtvis en våldsam kris även för dig, men ibland måste du låta dig själv komma i andra hand och låta barnet få utlopp för sina frustrationer och känslor.

Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 1 2004

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: