Ange ditt sökord

Hur får jag mitt barn att sova hela natten?

Hur får jag mitt barn att sova hela natten?

Det första du ska tänka på är om du är beredd att göra det. Är du det så besluta dig för att göra det och bestäm när du ska börja.

Annons:

Om barnet är 4-6 månader gammalt tar det antagligen inte mer än 3-4 nätter. Om barnet är över 6 månader kan det ta 1-2 veckor. Det är bra att vara förberedd på det, så att du inte ger upp efter en natt. Du ska också ha planerat det med din partner så att ni är överens och stödjer varandra.

Ni ska ha beslutat er för hur ni ska genomföra det och hur ni fördelar nätterna mellan er. Det är klokt att gå och lägga sig samtidigt som barnet så att ni kan vara utvilade efter nattens strapatser. Bestäm också från början när morgonen ska börja igen.

När barnet vaknar är det bra att börja med att göra minsta möjliga, att stryka barnet över huvud och rygg och stoppa om det. Om det använder en napp, ge det nappen. Det hjälper kanske i en timme och så vaknar barnet igen. Försök om igen. Om barnet inte kommer till ro, byt på det.

Olika metoder

Tänd inte ljuset eller underhåll barnet. Kanske kan barnet sova en timme till. Börja hela tiden med det minsta möjliga. Om det inte fungerar kan du erbjuda barnet lite vatten att dricka. Vattnet har två funktioner. Det ger barnet en signal om att man inte äter på natten, men att man gärna får vatten om man är törstig.

Den andra funktionen är att den vuxne kan vara säker på att barnet i alla fall inte är törstigt. Om det vaknar igen och det inte hjälper att stryka det över ryggen eller stoppa om det kan det vara en bra idé att ha barnvagnen förberedd bredvid sängen. Lägg över barnet i barnvagnen och kör lite fram och tillbaka. Men kom ihåg att natten ska vara tråkig för barnet!!!

Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 1 2004

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: