Ange ditt sökord

Hoppfull framtid för unga anorektiker

Hoppfull framtid för unga anorektiker

Utsikterna för unga kvinnor med anorexia nervosa har förbättrats de senaste tio åren. Det visar en ny studie gjord av forskare vid Karolinska Institutet i samarbete med Socialstyrelsen. Men trots en positiv utveckling får sjukdomen fortfarande långvariga konsekvenser för många patienter.

Annons:

Enligt forskarna har den långsiktiga dödligheten bland kvinnor som i unga år behandlats för anorexia nervosa minskat markant under en tioårsperiod. Kvinnor som tidigare har haft anorexia nervosa lider inte heller av allvarliga psykiatriska problem lika ofta som rapporterats i tidigare studier.

Forskarna tror att den positiva trenden beror på de satsningar på specialiserad anorexivård som gjordes inom svensk psykiatri under nittiotalet. En annan bidragande orsak är troligen att läkarna har blivit bättre på att hantera den akuta näringsbrist som ibland uppkommer hos patienter med anorexia nervosa.

Men den aktuella studien visar också att nästan nio procent av kvinnorna vid uppföljningen vårdats för psykiatriska problem någon gång under en treårsperiod. Siffrorna tyder på att anorexia nervosa fortfarande är en sjukdom som är förknippad med långvariga svårigheter för många av de drabbade.

Studien inkluderar alla svenskar av kvinnligt kön som någon gång mellan 1987 och 1992 skrevs in på sjukhus för anorexia nervosa och som då var mellan 10 och 24 år gamla. En av studierna visar att anorexia nervosa inte ökar risken för komplikationer vid barnafödande senare i livet. En annan studie visar att män som har haft sjukdomen tidigare i livet av någon anledning inte lider av långvariga psykiatriska problem lika ofta som kvinnor i samma situation.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: