Ange ditt sökord

Hjälp, hur skyddar jag mitt barn mot fästingar?

Hjälp, hur skyddar jag mitt barn mot fästingar?

Nu är fästingsäsongen här. Säsongen är mellan april och oktober för denna fruktade lilla varelse. Vanligast att finna fästingar är runt kusterna, i Götaland och Svealand eftersom den trivs i fuktiga miljöer, som gräs och lövskog. Se filmen om fästingen och lär känna det ökända lilla djuret mer.

Annons:

Barn är en extra utsatt grupp när det gäller fästingangrepp eftersom de ofta rör sig i miljöer där fästingar finns. Fästingen trivs i låg vegetation som gräs eller löv. Bara ben och lättklädda barn är som ett smörgåsbord för fästingen. Titta efter själv om ditt barn har någon fästing.

Att ta bort fästingar

Upptäcker du att ditt barn har en fästing är det viktigt att behålla lugnet. För att avlägsna fästingen använder du en fästingpincett eller vanlig pincett och tar ett stadigt tag om fästingen, inte för hårt, vrid bara samtidigt som du drar den rakt upp. Det viktiga är att du inte klämmer sönder den. Då kan man drabbas av smittsamma ämnen som injiceras i blodet och man kan utveckla sjukdomar som Borrelia och TBE.

Men det går att undvika dessa farsoter genom att så snabbt som möjligt avlägsna fästingen, helst inom ett dygn. Då ska det inte vara någon fara att drabbas av sjukdom. Rengör bettstället och håll ett vakande öga på det ett par dagar efter. Uppträder en röd ringformad rodnad kontakta läkare. Likaså om det uppstår influensaliknande symptom. Tänk på att vaccination är viktig i framförallt Blekinge och Stockholm där Borrelia och TBE är som mest utbrett.

Läs mer om fästingar
Snabb upptäckt – liten risk
Ett fästingbett kan räcka
Fästingar – en video om hur du tar bort den
Tina tror att hon har fått fästingbett. Doktorn svarar.
Kvinnlig student (18) undrar över diagnosen Borrelia

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: