Ange ditt sökord

Du kan själv välja vilka tillbehör du vill ha på din pizza. Foto: Shutterstock

Du kan själv välja vilka tillbehör du vill ha på din pizza. Foto: Shutterstock

Hemmagjord pizza

Pizza har blivit något av en nationalrätt i Sverige och varje liten ort med självaktning har minst en pizzeria. Men det kan vara minst lika gott att göra pizza hemma.

Annons:

Givetvis kan du själv bestämma vad du vill ha på din hemmagjorda pizza, det här är ett grundrecept. Vill du så kan du även göra pizzorna i andra storlekar än normalt, minipizzor är perfekt att ha med sig om man är på utflykt. Hurvida hemmagjord pizza är nyttigare eller inte låter vi vara osagt – kan hänga ihop med vad du väljer att lägga på den!

Ingredienser 

4 personer

  • 2,5 dl vatten
  • 5 tsk FiberHusk (25mg)
  • 200 g bovetemjöl
  • 75 g fullkornsrismjöl
  • 2 tsk bakpulver, glutenfritt
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 tsk oregano
  • 1 msk olivolja (eventuellt kokosolja)

Gör såhär

Blanda degen med matberedare eller elvisk med degkrokar. Blanda fingervarmt vatten och FiberHusk i en degskål. Kör i 5 minuter i matberedare eller med elvisp med degkrokar.

Väg upp och blanda mjöl, bakpulver, salt, kryddor och olja i en skål. Blanda alla ingredienserna i degskålen och arbeta ihop degen i 5-10 minuter. Smörj in händerna i kokosolja innan du knådar degen.

Lägg bottnarna i en smord eldfast form eller på en bakplåt med bakplåtspapper. Klicka upp degen och tryck ut den till fyra pizzabottnar – eller fler små. Låt bottnarna jäsa övertäckta i knappt en timme. Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg på till exempel bacon, salamiskivor, bitar av olika sorters grillad paprika, oliver, tonfisk, majs, ananas eller vad du själv tycker är gott. Ett tips är att använda rester som finns i kylen och som kan passa på pizzan. När du har lagt det du vill ha på din pizza strör du över oregano och timjan.

Grädda pizzorna i 30 minuter och låt väl smaka!

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: