Ange ditt sökord

Högt blodtryck orsakat av tumör

Högt blodtryck orsakat av tumör

Om du har problem med förhöjt blodtryck kan du ha en godartad endokrin tumör i binjuren (binjurebarken).

Annons:

Ungefär 5 procent av alla patienter med förhöjt blodtryck har denna tumör och nu har en svensk-amerikansk forskargrupp hittat den genetiska orsaken till att du drabbas av just dessa typer av tumörer.

Tumör orsakar högt blodtryck

Den godartade endokrina tumören producerar ett hormon, aldosteron, i onormalt hög mängd. Detta kallas aldosteronism och orsakar ditt förhöjda blodtryck i de fall du är drabbad av tumören.

I samarbete med kollegor från Yale University School of Medicine har nu forskare vid endokrinkirurgiska enheten vid instutitionen för kirurgiska vetenskaper – lyckats identifiera orsaken till att dessa tumörer bildas.

Mutationer orsaken

Forskningsresultat visade att mutationer i en så kallad kaliumkanal orsakade tumörväxt och överproduktion av aldosteron. I sin tur ledde det till att mängden natrium och vatten i blodet ökade, något som gör att ditt blodtryck höjs.

Denna mutation visade sig även förklara fall med särskilt svårbehandlat högt blodtryck.

Förbättrade behandlingsmetod

Peyman Björklund, en av forskarna bakom upptäckten, säger i ett uttalande att fyndet kan bidra till en förbättrad diagnos vid primär aldosteronism och vid situationer av svår blodtrycksförhöjning.

I och med identifieringen av den specifika mutationen som är upphovet till problemet skulle man även tänka sig att man kan utveckla behandling som är målinriktad på den specifika mutationen/tumörerna och därigenom förbättrar och effektiviserar behandlingen.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: