Ange ditt sökord

En japansk forskargrupp har genomfört en studie som stöder tanken på choklad som redskap för viktkontroll.  Foto: Shutterstock

En japansk forskargrupp har genomfört en studie som stöder tanken på choklad som redskap för viktkontroll. Foto: Shutterstock

Hälsosam choklad

Forskning visar att en ny choklad skulle kunna vara en hjälp i samband med att man går ner i vikt.

Annons:

Att gå ner i vikt är som många vet inte alltid det lättaste. Ofta sitter det i hjärnan. Man spenderar en hel del pengar på de senaste dieterna, motionsprylar och piller. Trots det har övervikt och sjudomar på grund av fetma ökat på senare år. Nu hoppas man att en viss typ av mörk choklad, kan bidra till hälsa och kanske till och med viktreducering.

Sätter fart på signalsubstans

Studier visar att obearbetad, icke alkalisk choklad som är kallpressad, rik på naturliga kakaonäringsämnen och fri från andra artificiella ingredienser, kan underlätta viktkontroll. Bland annat innehåller choklad antioxidanter och frigör ämnet anandamid i kroppen.

Anandamid får oss att må bra och det är även detta som tros vara förklaringen till att man gärna tar sig en bit när man känner sig nere. Choklad sätter även fart på en signalsubstans i hjärnan som kallas serotonin, som även den får oss välmående.

Redskap för viktkontroll

En japansk forskargrupp har genomfört en studie som stöder tanken på choklad som redskap för viktkontroll. Forskningen visade att regelbunden konsumtion av kallpressad kakao kunde förhindra fetma och viktökning hos djur. Studien visar att kroppsvikt och lipidnivåer i blodet blev signifikant lägre i gruppen som fick kakao jämfört med kontrollgruppen.

Analyser visade även att i den grupp som försågs med kakao begränsades lagringen av fett och fettförbränningsmekanismen ökade. 

Fakta

  • Rå kakao har genom historien använts av urbefolkningar som medicin. 
  • Kakao är ett av de livsmedel som är mest rik på antioxidanter. Antioxidanter fungerar som våra städare i kroppen och neutraliserar de fria radikaler som orsakar skada och även får oss att åldras snabbare.
  • Kakao innehåller anti-inflammatoriska ämnen liksom antihistaminer.
  • Flavonoiderna i både kakao och acaibär (som man tillsatt) är nyttiga och förbättrar bland annat blodcirkulationen.
  • Det som den Kanadensiska hälsomyndigheten ”Health Canada” upptäckt är att den hjälper till att sänka blodtrycket, att den påverkar det dåliga kolesterolet i blodet och hjälper till att balansera blodsockret hos diabetiker. 

Vilka studier och forskning har gjorts? Studier på chokladen har gjorts på Universitetet i Utah. Man har bland annat tittat på hur den påverkar diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Resultaten från forskningen kan ses på www.goodnewsaboutchocolate.com

Hur mycket bör man äta och hur ofta? Rekommendationen är att äta en bit tre gånger om dagen. En sex grams bit innehåller lika mycket antioxidanter som 1.75 kilo morötter eller 700 gram rå spenat. Få mer information på www.mydrchocolate.com

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: