Ange ditt sökord

"Jantelagen var en stor orsak till att jag lämnade landet. I Sverige får man egentligen inte sticka ut, då vill de bli av med dig." Foto: TV3

Gunilla Persson: Att ha skinn på näsan är något som går i släkten

Gunilla Persson är en av de mest populära fruarna i serien Svenska Hollywoodfruar. Men, det är mer än yta och glamour bakom den här Hollywoodfrun som sätter familjen främst i alla lägen och som brinner för frågor som rör demens- och äldreomsorg och att förvalta det sitt kändisskap.

Annons:

När jag första gången ringer till Gunilla Persson står hon mitt på skolgården och ska lämna av dottern Erika. Gunilla ber mig vänligt, på sin omisskännliga dialekt att ringa en stund senare när hon har kommit hem så vi kan prata i lugn och ro.

Hollywood ingen slump för Gunilla

Jag ringer igen och Gunilla svarar med ett hjärtligt skratt och förklarar att hon tycker det ska bli roligt att bli intervjuad. Det visar sig att det var långt ifrån en slump att den här tjejen som redan som barn hade skinn på näsan och stod upp för sina åsikter hamnade i Hollywood.

– Att ha skinn på näsan, det är något som går i släkten och som 4-5 åring visste jag exakt vad jag skulle bli. Jag och en barndomsvän hade tydliga mål i livet, hon skulle bli veterinär och jag skulle bli stor filmstjärna i Hollywood, säger Gunilla skrattandes.

Efter att ha sökt sig till scenskolan ett par gånger men inte kommit in gick vägen vidare till Poppius Journalistskola och en tid frilansade Gunilla för Sveriges radio och samtidigt studerade hon även språk vid Stockholms universitet. Men, för Gunilla kändes Sverige för litet och hon beslöt sig för att följa sina drömmar.

En stor orsak till att Gunilla lämnade landet

Att lämna Sverige fick Gunilla möjlighet till då ”modellmamman” Eileen Ford fick upp ögonen för Gunilla och det bar av till USA.

– Jantelagen, det var en stor orsak till att jag lämnade landet. I Sverige får man egentligen inte sticka ut, då vill de bli av med dig. Du får inte heller vara annorlunda och dina ambitioner belönas inte. Så är det inte här i USA. Nackdelen är att du inte får någonting gratis, inga bidrag och ingen hjälp egentligen. Men, om du klarar dig bra då har du ett bra liv. Ambitioner belönas och enligt mig så måste du egentligen vara framgångsrik för att ha ett gott liv i USA.

Och ett gott liv har Gunilla, det medger hon. Resan till Hollywood gick först via bland annat Manhattan i New York, där Gunilla studerade skådespeleri under tre år för teaterlegenden Stella Adler och där hon fortfarande har kvar sin älskade våning.

Ett gemensamt beroende

Gunilla delar sin tid mellan lägenheten på Manhattan och huset i Pacific Palisades och bor tillsammans med Erika, mamma Iris och katterna Tusse och Lulle.

– Erika och jag har ett gemensamt, positivt beroende till varandra som jag vet kommer att vara livet ut. Många förhållanden kommer och går, men det jag och Erika har är bestående och nära. Precis som jag hade med min pappa när han var i livet, och med min mamma som bor med oss.

Gunilla växte upp i Högsjö och Norrköping tillsammans med föräldrarna och beskriver sin uppväxt med familjen som mycket varm och hjärtlig.

– Det var alltid vi tre, vi gjorde saker tillsammans, vi umgicks. Jag var enda barnet och trivdes med det och jag har alltid haft en nära relation till mina föräldrar. Erika föddes i New York och de sista månaderna av graviditeten kom mamma från Sverige och bodde med oss. Hon stannade i fyra år, sedan reste hon tillbaka. Hon saknade Sverige och sin syster, berättar Gunilla.

Hämtade mamma

Här blir Gunilla allvarlig och tonläget blir ett annat, hon har en historia som hon menar är viktig och som hon vill dela med sig av till omvärlden.

– När mamma åkte tillbaka till Sverige fick hon hemtjänst men hade stora problem med att få i sig mat och gick ner 30 kg på två månader. Då beslöt jag mig att hjälpa till och få in mamma på ett korttidsboende, ett boende som jag lovade att hämta mamma från när hon mådde bättre. Men en dag när jag ringde dit visade det sig att de hade flyttat henne till ett demensboende, utan att förvarna mig. Veckan efter satt jag på ett plan hem till Sverige, åkte raka vägen dit och hämtade hem mamma på hennes 85-årsdag. Vi spenderade en tid i barndomshemmet som finns kvar i familjens ägo och sedan åkte vi tillbaka till Los Angeles, tillsammans.

Även om Gunilla erkänner att det kan vara tufft att ta hand om en äldre person ibland och att det kan vara svårt att hitta rätt personal som hjälper till med omsorgen om mamma så ångrar hon inte sitt beslut en sekund.

Äldreomsorgsfrågor viktiga

Gunilla berättar att hon har en dröm om att engagera och hålla tal och föredrag kring frågor som rör just äldreomsorg och att hon vill samla andra kunniga personer på området för att föra debatt på området.

– Det handlar alltid om ekonomi, kostnader. Men det här är liv, och vad är viktigare än liv? Äldre människor förtjänar att leva, det finns väl ingen anledning att ha tråkigt och bli inlåst bara för att du är gammal. Jag har på nära håll sett vad som händer inom svensk äldrevård och jag varnade redan för flera år sedan, när vi började med Svenska Hollywoodfruar, för att det som håller på att hända inom svensk äldreomsorg inte är något annat än vållande till annans död. Det är mord, att låta människor ligga och tyna bort utan adekvat vård och utan rätt till ett drägligt liv. Min moster är fortfarande kvar i den svenska demensvården i Norrköping och enligt mig vanvårdas hon as we speak. Men hon är för svag för att det skulle vara möjligt att ta med henne till USA.

Sen suckar Gunilla lite uppgivet över telefonen.

– Jag vill vara med och hjälpa till att förändra och jag skulle vilja använda mitt kändisskap och min mediala genomslagskraft för att nå ut. Men, tänk att det är mer intressant att skriva om att jag blir utslängd från hotell Diplomat än att jag ringer och vill prata om vanvård och demensvård, konstaterar Gunilla.

Blivit löpsedelsfavorit

För visst har Gunilla Persson blivit en löpsedelsfavorit sedan debuten i TV3 för fem år sedan. Ändå menar hon att Svenska Hollywoodfruar i stort ger en korrekt bild, i alla fall så mycket som hon själv vill visa.

– Det handlar om att ha kontroll, våga behålla mystiken och veta vad jag säger och gör. Många gånger blir man ju felciterad i tidningarna men själva programmet är bra tycker jag. Producenten är jätteduktig och det är faktiskt inte så mycket ”felklipp” som man kan misstänka, det handlar snarare om att de ställer lite ”luriga” frågor som sedan kan tolkas eller uppfattas på olika vis. Men i programmet får jag också möjlighet att visa vad både jag och Erika, som också vill bli skådespelare, kan och visa upp färdigt material som piloten vi spelade in i senaste säsongen. Det är kul att de ger oss den möjligheten och det är jag tacksam för.

Med kändisskapet och en utåtriktad personlighet har det naturligtvis också kommit en något solkigare baksida.

– Jag får mycket kommentarer via sociala medier, många positiva men också mycket negativt. Till och med på min egen fansida, som är till för fansen, skrivs det negativa kommentarer. Mitt sätt att bemöta det som inte är konstruktiv kritik är att bara skumma igenom första meningarna. Är det negativt, tar jag bort det direkt och lägger istället energi på att gilla alla positiva kommentarer och svara de jag hinner svara.

SkaffatIinstagram

Gunilla berättar upprymt att hon precis har skaffat Instagram.

– Det var så roligt, när jag skaffade Instagram sa jag att jag på en gång skulle få 500 000 som gillade kontot. Jag tror många blev provocerade men det är jag, det är typiskt min humor.

Under året planerar Gunilla att skriva en bok om sitt liv, ”The Gunilla”. Boken hoppas hon ska ge en tydligare bild av vem hon är. Hon skrattar lite när hon berättar att titeln är bra för nu är hon så igenkänd att hon inte behöver något efternamn. Sedan lägger hon till:

– Eller hur?

Och som alltid med Gunilla vet man inte riktigt om hon skämtar eller menar allvar. Och det, förklarar hon själv, är en del av mystiken. Så vad hände egentligen med era barndomsdrömmar, frågar jag.

– Vi har nått våra drömmar för nu när vi är 50+ är min barndomsvän veterinär hemma i Sverige och jag är filmstjärna i Hollywood.

Sedan skrattar Gunilla till igen och lägger till med en glimt i ögat som jag bara kan ana över telefonen:

– Nåja, tv-stjärna i alla fall!

Fakta Gunilla Persson

Familj: Mamma Iris och dotter Erika, 12, samt katterna Tusse och Lulle

Bor: Pacific Palisades och på Manhattan

Aktuell med: Gunilla Persson är aktuell i TV3:s nya realitysatsning, Realitystjärnorna på godset. Hon är en återkommande ”fru” i populära serien Svenska Hollywoodfruar och skriver även på en bok om sitt liv

Saknar mest med Sverige… sin moster och svenska sommarnätterna.

Här kan du följa Gunilla Persson på Instagram

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: