Ange ditt sökord

När man närmar sig förlossningen är det bra att vila mycket. Foto: Shutterstock

När man närmar sig förlossningen är det bra att vila mycket. Foto: Shutterstock

Graviditet, vecka 25 och framåt – tredje trimestern

Nu är magen större och man kan känna fostret ofta. Hur man mår kan variera stort. Vissa känner sig stora och trötta, speciellt i slutet av perioden, närmare förlossningen. Det är viktigt att vila och ge sig själv tid för återhämtning. Det är dags att förbereda sig inför förlossningen och kanske går man en föräldrakurs på mödravårdscentralen.

Annons:

Vecka 25

Fostret väger cirka 700 gram och är omkring 33 centimeter. Det har en egen rytm i magen då det sover eller är vaket. Fostrets näsa och känsel utvecklas. Tvillingar kan reagera på beröring från sitt syskon. Fostret känner igen röster och ljud. Hen kan knyta sina händer och ta på sina fötter. Som gravid känner man nu fostrets rörelser varje dag.

Vecka 26

Nu är längden runt 35 centimeter och vikten cirka 800 till 900 gram. Lungorna utvecklas och fostret tränar på att andas genom att dra in och ut fostervatten i lungorna. Fostret kan nu öppna och stänga sina ögon. Fostret reagerar på höga ljud utifrån. Huden är skrynklig men skyddas av fosterfettet. Vissa gravida får åderbråck, det vill säga utvidgade blodådror. Vanligast är åderbråck på benen, i underlivet eller i ändtarmen (hemorrojder). Stödstrumpor kan lindra och förebygga. Ofta minskar eller försvinner besvären efter förlossningen. Om händerna domnar och gör ont kan man få hjälp med handledsskydd – prata med din barnmorska.

Vecka 27

Fostret är ungefär 37 centimeter långt och väger knappt ett kilo. De flesta barn skulle överleva nu om de skulle födas för tidigt. Varje vecka, även dagar, gör stor skillnad. Fostret tränar upp sin styrka genom att röra på sig i magen. Många gravida upplever det mer verkligt när magen växer och man kan känna tydliga fosterrörelser.

Vecka 28

Fostret väger drygt ett kilo, och är cirka 39 centimeter långt. Fostret har plats att vända sig och de flesta lägger sig sedan tillrätta med huvudet nedåt. Som gravid kan man känna att humöret svänger precis som i början av graviditeten. Det kan bli allt svårare att röra sig som man är van vid. Redan nu kan råmjölken läcka från brösten och mjölkkörtlarna förbereder sig för fullt på att producera mjölk till barnet. Livmodern tränas inför förlossningen när man får sammandragningar. Dessa brukar inte vara smärtsamma. Havandeskapsförgiftning betyder bland annat att man får för högt blodtryck som gravid, ofta en lindrig form, men vissa behöver sjukhusvård.

Vecka 29

Fostret är cirka 40 centimeter långt och väger omkring 1,2 kilogram. Nu är fostret ganska stort och sparkar mycket, en del kan sparka så hårt att man till och med blir öm under revbenen. Fostret kan drömma. Då livmodern växer och ligamenten tänjs ut kan det smärta, så kallade ligamentsmärtor.

Vecka 30

Nu väger fostret omkring 1,4 kilogram och är cirka 41 centimeter långt. Framåt kan det skilja mycket i vikt mellan olika foster, vilket beror på genetik och hur moderkakan fungerar. Nu växer fostret mycket, och kommer att öka med ungefär 150 till 200 gram i veckan fram till förlossningen. Det är tio veckor kvar av graviditeten och det kan vara bra att fundera lite kring hur det kommer bli när barnet väl kommit ut. Som gravid blir man lätt andfådd då lungornas volym ändras under graviditeten.

Vecka 31

Fostret väger omkring 1,6 kilogram och är cirka 43 centimeter långt. Fostret har förbättrad förmåga att se skillnad på ljus och mörker och kan känna igen och reagera på musik. Barn som föds nu får ligga i kuvös en tid. Som gravid kan man känna av att kroppen innehåller mer vatten än vanligt. Om benen blir tunga och svullna kan det hjälpa att ha benen i högläge eller använda stödstrumpor. Sexlusten kan förändras, vissa känner ökad lust och andra mindre. Kom ihåg att det finns fler sätt att känna närhet på än vid samlag.

Vecka 32

Fostret väger ungefär 1,8 kilogram och är cirka 44 centimeter långt. Alla fem sinnen fungerar nu. Många foster har lagt sig till rätta med huvudet neråt, detta gäller främst förstföderskor. Men om det finns gott om plats kan det även fortsätta att snurra runt. För omföderskor kan det dröja ända fram till vecka 37 innan barnet lägger sig med huvudet nedåt. Kroppen förbereder sig inför förlossningen och det är vanligt med lättare förvärkar, som kan likna mensvärk. Vissa gravida kan känna av att det kommer lite mjölk från brösten. Bröstmjölk är näringsmässigt anpassat till barnet, för att barnet ska växa och utvecklas. Om amningen av någon anledning inte skulle fungera så finns det dock bra mjölkersättning att ge.

Det kan vara bra att funder kring hur ni ska dela föräldrapenningen, om ni är fler som delar på föräldraledigheten. Fundera även kring eventuella försäkringar för barnet.

Vecka 33

Fostret väger runt 2 kilogram och är ungefär 45 centimeter. Om det skulle födas nu kan det under ett par veckors tid behöva andningshjälp, extra värme och hjälp att få i sig tillräckligt med näring för att må bra. Fostret uppfattar nu ljus och mörker, dag och natt. Det finns uppemot en liter fostervatten i livmodern som ska skydda fostret. När barnmorskan mäter magen visar måttet hur fostret växer.

Vissa vill fixa lite hemma inför barnets ankomst. Eventuellt inköp av barnvagn, skötbord, spjälsäng och en bilbarnstol är ett måste om hen ska färdas i bil. För övrigt behöver inte ett litet barn speciellt många saker i början.

När åker man till förlossningen?

När värkarna blir intensivare, längre och kommer allt oftare (en minuts långa värkar eller två till tre minuter mellan regelbundna värkar) börjar det bli dags att ta sig till förlossningsavdelningen. Att fostervattnet går är också en signal om att det börjar bli dags. Om man blöder eller har konstanta magsmärtor bör man åka till förlossningen. Ring förlossningsavdelningen och rådgör med en barnmorska om du är osäker. På förlossningen vill man ofta att du ringer innan du åker in så att de kan vara förberedda. Det är alltid viktigt att man utgår från sig själv och lyssnar till sin kropps signaler. Man kan alltid åka in för en kontroll även om man får åka hem igen om barnmorskan bedömer att det inte är dags än och allt är ok.

Vecka 34

Fostret väger cirka 2,3 kilogram och är omkring 46 centimeter långt. Fostrets fot kan ibland puta ut genom din mage. Nu ligger många barn med huvudet nedåt och barnet lyssnar till alla ljud. Förvärkar är livmoderns träning inför förlossningen och som gravid kan man känna både svagare och kraftigare förvärkar. Som gravid kan man få mer flytningar än vanligt.

Svenska myndigheter rekommenderar att barn ska få enbart bröstmjölk under sitt första halvår. Det är även positivt om bröstmjölken är en del av kosten åtminstone under barnets första år. Bröstmjölken är unik och anpassad för att barnet ska växa och utvecklas. Dessutom ger en fungerande amning en viktig närhet. Forskning tyder på att bröstmjölk kan minska risken för öroninflammation, diarré, övre luftvägsinfektioner och urinvägsinfektioner. Amning anses även kunna skydda mot plötslig spädbarnsdöd och eventuellt skydda mot infektioner i magen och tarmen. Om amningen av någon anledning inte fungerar, finns bra mjölkersättning som alternativ. Barn behöver D-droppar varje dag, upp till två års ålder.

Förlossningssmärta

Det är smärtsamt att föda barn, men hur man upplever denna smärta är olika. Kroppen har sitt eget smärtlindringssystem, men det finns även olika hjälpmedel som kan lindra smärtan vid behov. Om du är orolig är det bra att prata med en barnmorska på din mottagning.

När förlossningen påbörjas känns smärtan molande, som kraftig mensvärk. Man kan få ont i ryggen och det kan stråla ner i benen och/eller i nedre delen av magen. Så småningom blir smärtan mer intensiv, i magen, ryggen och ner i benen. När barnet trycker på neråt känns ett starkt tryck i bäckenet. Smärtan kommer som tilltagande, värkar som håller på i mellan 30 sekunder och två minuter. Pausen mellan värkarna är ofta helt smärtfria och ger möjlighet för återhämtning. När barnet tränger ut genom slidöppningen kan man känna en starkt brännande känsla i underlivet. Det kan underlätta om barnmorskan håller en varm handduk i mellangården.

Barnmorskemottagningen erbjuder ofta föräldrakurser där du även får lära dig mer om förlossningen och hur man kan förbereda sig. Det kan vara positivt med andningsövningar, massage och avslappningsövningar. Det kan vara bra att skriva en förlossningsplan om det känns viktigt att få fram funderingar till personalen. Annars är det bra att lita på personalen som har erfarenhet och kunskap och kommer att kunna hjälpa dig att hantera smärtan oavsett hur förlossningen blir. Att träna avslappning före förlossningen och använda sig av någon avslappningsmetod under förlossningen minskar rädslan, vilket även har en smärtlindrande effekt. Du kan hantera smärtan genom att försöka ignorera den, distrahera med att göra något annat du tycker om, acceptera smärtan och tänka att med det onda kommer du närmare stunden när barnet anländer.

Vid behov av smärtlindring finns två olika grupper:

Smärtlindring utan läkemedel

  • Värme
  • Massage
  • Tens
  • Akupunktur
  • Sterila kvaddlar
  • Varma dukar som hålls mot underlivet vid slutfasen

Smärtlindring med läkemedel:

  • Lustgas
  • Ryggbedövning
  • Livmoderhalsbedövning, PCB
  • Bäckenbottenbedövning, PDB
  • Lokalbedövning

Man kan under förlossningens gång i samråd med barnmorska bestämma och prova olika metoder. Du bestämmer själv om du vill ha smärtlindring eller inte. Man kan få eftervärkar efter förlossningen, men de brukar vara mycket mildare än förlossningsvärkarna. Man känner sig öm och svullen i underlivet, särskilt om du har fått bristningar. De flesta som föder vaginalt får sår i slidan och mellangården under förlossningen, så kallade bristningar. Det kan hända att ändtarmens ringmuskel skadas, men det är ovanligt. Om du har mycket ont efteråt, kan det vara bra att be en läkare eller barnmorska att undersöka för att få eventuell hjälp. Om du föder barn med kejsarsnitt får du bedövning, så det gör inte ont. Efteråt kan du ha ont i såret och kan ta smärtstillande läkemedel i två till tre veckor.

Vecka 35

Fostret väger omkring 2,4 kilogram och är cirka 47 centimeter långt. Fostret har lagt på sig mer fett och huden är tjockare. Matsmältningen tränas genom att fostret sväljer fostervatten och kissar. De flesta barn ligger med huvudet nedåt. Barnet trycker på och det kan vara svårt att andas, sitta, stå och sova. Om barnet ligger med stjärten neråt, kan läkare försöka att vända barnet. Tvillingar föds vanligtvis tidigare än beräknat förlossningsdatum. Hälften föds vaginalt och hälften föds med kejsarsnitt.

Vecka 36

Den här veckan väger fostret cirka 2,6 kilogram och lägger på sig ungefär 14 gram varje dag. Fostret tränar andning, men inte när det sover djupt. Fostret har nu längre perioder av både sömn och aktivitet. Barnet får all sin näring via moderkakan. Nu är det dags att ta reda på adress och telefonnummer till förlossningsavdelningen där barnet ska födas. Kom ihåg att ringa innan man åker dit.

Vecka 37

Fostret väger nu omkring 3 kilogram och är cirka 48 centimeter långt, men det kan skilja sig mycket mellan olika foster. Fostret rör sig mindre än förut. Lungorna är de sista organen som mognar. Det börjar bli trångt och du kan kanske känna att huvudet stöter till nedåt slidan ibland. De allra flesta barn har vänt sig med huvudet nedåt. Ibland har huvudet sjunkit ner ordentligt i bäckenet och har blivit fixerat. För många gravida producerar brösten redan råmjölk. Bäckenet har vidgats och det kan vara svårare att sova den sista tiden. Det är vanligt med ytterligare ett besök hos barnmorskan som bland annat kontrollerar hur fostret ligger, lyssnar på fosterljud och mäter fostret.

Vecka 38

Fostret väger drygt tre kilogram och är cirka 49 centimeter långt och de allra flesta ligger med huvudet nedåt. Nu betraktas fostret som fullgånget och färdig att födas. De flesta föder mellan vecka 37+0 och 41+6. Fjunet på kroppen är borta och huden är slät och fin. Allt fler känner förvärkar. Man kan fortsätta att öka i vikt under hela graviditeten, men för vissa stannar det av mot slutet. Kontakta barnmorskan vid plötslig viktökning eller viktnedgång. Vissa kan få besvär med diarré mot slutet av graviditeten.

De flesta kan få lättare besvär efter en förlossning, en del får komplikationer som kräver behandling, såsom mjölkstockning, hemorrojder eller framfall. Diskutera gärna med barnmorskan vid efterkontrollen eller sök hjälp tidigare. Det kan ta omkring sex till åtta veckor för kroppen att återhämta sig efter en förlossning. Det är bra att röra på sig, exempelvis promenader och så kallad bäckenbottenträning. Det är vanligt att blöda lite från såret som blir när moderkakan lossnar från livmoderväggen. Detta kan pågå upp till åtta veckor, men avtar allteftersom. För att minska infektionsrisken duscha istället för att bada, använd inte mensskydd som man för in i slidan och använd kondom eller femidom vid vaginalt samlag.

Vecka 39

Nu väger fostret omkring 3,2 kilogram och är cirka 50 centimeter långt. Näring och antikroppar via moderkakan kommer att skydda barnet den första tiden efter förlossningen och barnet är färdig att födas. Barnets tarmar är nu fyllda av mekonium, den första avföringen. Barnet är färdigt att födas i slutet av veckan. Barnets hjärna väger cirka 400 gram. Den utvecklas hela tiden och kommer inte vara helt färdig förrän barnet är runt två år. Många känner sig tunga och trötta och en del har kraftiga förverkar. Försök gärna att sova och äta ordentligt för att bättre orka förlossningen. Det gäller även blivande medförälder.

Vecka 40

Det kan variera hur mycket fostret väger och hur långt det är, i genomsnitt väger det cirka 3,5 kilogram och är omkring 51 centimeter långt. Moderkakan väger cirka ett halvt kilogram och kommer att fortsätta ge näring till fostret ytterligare en tid. Nu har de beräknade 40 graviditetsveckorna gått. Vissa har redan fött, men för många kan det ännu dröja några dagar innan förlossningen sätter igång, eftersom det är vanligare att föda efter vecka 40. En graviditet varar ungefär från 37 till 42 veckor och man kan inte själv påskynda förlossningen. Se till att vila och äta regelbundet i väntan på att förlossningen sätter igång. Först när man har varit gravid i mer än 42 hela veckor kallas graviditeten för överburen.

Tänk på att små barn är ömtåliga och behöver skyddas från exempelvis tobaksrök, hög värme, stark kyla, och infektioner. För att barnet ska må bra behöver det knyta an till någon, en person som förstår barnets behov, ger trygghet och tröst. Om anknytningen inte fungerar, finns det hjälp att få.

Vecka 41 – 42

Många har redan fött sitt barn och för andra är det snart dags. Från vecka 40 träffar du barnmorskan med jämna mellanrum för kontroller och eventuella provtagningar. De flesta förlossningar kommer igång av sig själv, men vissa kan behöva sättas igång. Det är lite olika mellan olika sjukhus när förlossningen sätts igång, men det vanligaste är runt slutet på vecka 42 eller början på vecka 43. Efter vecka 40 växer barnet inte lika snabbt som tidigare. Vikten varierar vanligtvis mellan 2900 och 4700 gram och längden mellan 48 och 56 centimeter. Exempel på orsaker som kan leda till igångsättning är att man har gått över tiden, komplikationer som diabetes, havandeskapsförgiftning eller annat oväntat. Metoder för igångsättning:

  • Läkemedel som skyndar på mognaden av livmodertappen.
  • Ballongmetoden.
  • Att ta hål på fosterhinnorna.
  • Att ge värkstimulerande dropp.

Det kan ibland dröja upp till tre dygn från det att igångsättningen inletts till att förlossningen kommer igång. Sedan brukar barnet födas inom ett dygn. En igångsatt förlossning behöver inte bli mer komplicerad, men brukar ta längre tid. Det ökar även sannolikheten för att förlossningen avslutas med hjälp av sugklocka eller kejsarsnitt. Om förlossningen mot förmodan inte skulle komma igång trots flera igångsättningsförsök kan läkaren besluta om kejsarsnitt. Prata gärna med en barnmorska för att få den hjälp du behöver.

Annons:

Källor:

1177

doktorn.com

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: