Vecka 13
Fostret är ungefär sex centimeter långt och väger cirka 60 gram. Skelettet som varit mjukt börjar nu hårdna. Fostret öppnar och sluter sina händer, det böjer och sträcker på armbågar och knän. All näring kommer nu från moderkakan. Livmodern växer och som gravid kan du ha svårt att komma i dina vanliga kläder. Risken för missfall minskar nu betydligt. Mår du fortfarande illa och kräks, kan du behöva söka vård.
Vecka 14
Fostret är nu sju till åtta centimeter. Det har fått händer och fötter, fingrar och tår. Fostret kan suga på sina fingrar. Huden är täckt av små tunna hårstrån. Fostret kan röra sig i fostervattnet och de har börjat svälja. Livmodern är stor som en grapefrukt. En del börjar känna sig lite piggare. Många får en mörk rand över magen, Linea nigra. Detta beror på att man får mer pigment som gravid, till följd av hormoner. Randen brukar blekna bort när barnet är fött. En del får mörkare hud runt bröstvårtorna. För att undvika pigmentfläckar i huden bör du som gravid vara extra försiktig med att sola. Smörj in dig med solskyddskräm och ha solhatt som kan ge skydd.
Vecka 15
Nu väger fostret omkring 80 gram och är cirka nio centimeter långt. Fostret kan få in tummen i munnen och läpparna får en fylligare form. Då nervsystemet inte är särskilt utvecklat än, kan det inte styra sina rörelser. Det växer snabbt. Kroppen växer snabbare än huvudet, så att proportionerna blir de rätta. Vid den här tiden erbjuds alla kvinnor över 35 år att göra fostervattenprov. Det är vanligt att få svårare att sova och känna rastlöshet under graviditeten och man kan bli känsligare för stress.
Fosterdiagnostik
Fosterdiagnostik är olika tester som ger information om fostret. Genom ultraljud, KUB, NIPT, fostervattensprov och moderkaksprov kan man få veta om fostret har vissa avvikelser eller sjukdomar. Fosterdiagnostik är alltid frivillig och det är du som är gravid som i slutändan bestämmer. Man kan få samtalsstöd om det är svårt att ta ställning till undersökningar eller provsvar.
Vissa gör tester på grund av att man har ärftliga sjukdomar som kan öka riskerna för fostret och graviditeten, andra är oroliga och gör fosterdiagnostik för att bli lugnare. En del vill få svar på eventuella avvikelser och vissa vill veta för att i så fall kunna göra abort. Andra bestämmer sig för att det inte spelar någon roll och önskar inte göra fosterdiagnostik.
Ultraljudsundersökning kan exempelvis visa om det är fler än ett foster, hur länge graviditeten har pågått, hur fostret växer och om fostret har vissa sjukdomar eller avvikelser.
KUB kan beräkna sannolikheten för att ett foster har Downs syndrom eller två andra kromosomförändringar. Man tar ett blodprov och genomför även en särskild ultraljudsundersökning i vecka 11 till 14.
NIPT kan genom ett blodprov se om fostret har vissa kromosomavvikelser. Ger provet misstanke om avvikelse behöver man göra moderkaksprov eller fostervattensprov för att få ett definitivt svar.
Fostervattensprov vid ökad sannolikhet för kromosomavvikelse. Läkaren för in en tunn nål i livmodern och suger upp fostervatten som ska analyseras. Provet kan göras från graviditetsvecka 15 och ger en något ökad risk för missfall.
Moderkaksprov erbjuds gravida med vissa kända ärftliga sjukdomar eller ökad sannolikhet för kromosomavvikelse. Detta prov kan göras från vecka 11 och går till ungefär som ett fostervattensprov. Även detta ger en något ökad risk för missfall, färre än en av tvåhundra provtagningar leder till missfall.
Ultraljud, KUB och NIPT kan inte orsaka missfall.
Vecka 16
Fostret är 12 centimeter och väger omkring 100 gram. Nervsystemet fungerar. Fosterrörelserna börjar bli mer samordnande och musklerna blir allt starkare. Fostret kan höra och rycker till vid plötsliga ljud. Många känner sig allt piggare. Som gravid tillhör du en riskgrupp och bör vaccinera dig om det är säsong för influensa.
Vecka 17
Fostret är omkring 15 centimeter och väger cirka 180 gram och växer fort. Fostret börjar få barnlika proportioner. Det växer fort och kroppen börjar växa ikapp huvudet. Fostret prövar sina reflexer och sparkar, griper och suger. Fosterfett bildas och ligger som ett skyddande lager utanpå huden. Om du känner av nästäppa är det bättre att använda koksaltlösning istället för nässprej. Vissa gravida svettas mer än vanligt och det beror på att mer blod som cirkulerar runt i kroppen.
Vecka 18
Fostret väger runt 250 gram och är 20 centimeter långt och har börjat lagra mer fett i kroppen. Både fingrar och tår ser mer färdiga ut. På grund av hormonförändringar får man lättare svampinfektioner som gravid. Symtom är att det svider och kliar och du kan be din barnmorska om råd. Som gravid ökar du i vikt och hur mycket man går upp är individuellt, men det finns vissa rekommendationer. BMI (body mass index) beskriver förhållandet mellan längd och vikt och används för att definiera fetma och övervikt. Mellan vecka 18 och 20 görs vanligtvis den första ultraljudsundersökningen.
Rekommenderad viktuppgång i förhållande till BMI
BMI 18,5-24,9: 11,5-16 kg
BMI 25-29,9: 6,8-11,4 kg
BMI 30-34,9: 5,0-9,1 kg
BMI 35-39,9: 5,0-9,1 kg
BMI över 40: 5,0-9,1 kg
BMI räknas ut: Multiplicera längd i meter med längd i meter. Dividera vikten med det talet. Exempelvis 70 kg / (1,70 X 1,70) = BMI 24,2.
Prata med din barnmorska om du har funderingar kring din vikt/viktökning.
Vecka 19
Fostret är cirka 22 centimeter långt och väger omkring 280 gram. Fostret täcks av vernix, fosterfett och hela kroppen täcks nu av små tunna hårstrån. Anlag till både mjölktänder och de permanenta tänderna börjar bildas. Livmodern är nu lika stor som huvudet på ett nyfött barn och kan kännas som en hård klump om man trycker med handen under naveln. Det är vanligt att känna sig nedstämt under graviditeten, men håller det i sig och du blir deprimerad bör du söka hjälp. Om du har ett tungt eller olämpligt arbete kan man söka graviditetspenning hos Försäkringskassan.
Vecka 20
Fostret väger nu ungefär 350 gram och är 24 centimeter långt. Det har fått ögonfransar och hår på huvudet. Fostret kan röra sig fritt inne i livmodern. Många gravida kan känna sparkar från olika ställen, för vissa dröjer det ytterligare innan de känner något. Halva graviditeten har gått. Fostret kan nu känna smärta. Från vecka 20 växer magen mer regelbundet.
Vecka 21
Fostret är omkring 26 minuter långt och väger cirka 400 gram. Fostrets syn- och hörselsinnen utvecklas och kan höra och reagera på ljud och ljus. Alla organ har bildats men behöver fortsätta att mogna för att fungera optimalt. Fostret skulle inte kunna överleva utanför magen. Gravidmagen syns nu ofta väl och humöret brukar vara mer stabilt. Det kan vara skönt att vila och slappna av om du får sammandragningar, även om de inte brukar göra ont.
Vecka 22
Nu väger fostret 450 gram och är 27 centimeter långt. Fostret har stängda ögon men kan skilja mellan ljus och mörker. Som gravid kan man lättare få inflammerat tandkött på grund av hormoner så tänk på att vara noga med tandborstningen. För att minska eventuell stress och oro kan man använda mindfulness. Vid förstoppning kan det räcka att dricka mer vätska, äta mer fibrer och röra på dig mycket. Be annars om råd av din barnmorska eller på apotek. Tänk på att flygbolag och försäkringsbolag ofta har specifika regler vad gäller flygresor för gravida, efter en viss vecka.
Vecka 23
Fostret väger omkring 550 gram och är 28 centimeter långt. Livmodern når nu strax över naveln. Fostret rör sig mycket, framför allt på kvällar. Huden är skrynklig och röd. Från vecka 23 finns chans för fostret att överleva om hen skulle födas för tidigt och chanserna ökar med varje dag i moderlivet. Vissa kan känna när fostret hickar. Magens storlek varierar från person till person och barnmorskan mäter att magen växer som den ska.
Vecka 24
Fostret är nu 30 centimeter långt och väger 600 gram. Nu kan det suga på tummen och tränar därmed sugreflexen. Fostrets hörsel är nu väl utvecklad och hen kan känna igen röster. Man kan känna rörelser utanpå magen. Det kan klia på kroppen under graviditeten. Blir klådan svår kan man behöva vård. Om du får hemorrojder kan du få råd på apotek, för det finns lindrande medel. Om barnet föds denna vecka skulle hen kunna andas luft, men lungorna behöver utvecklas mer. Respiratorhjälp krävs ofta av barn som föds tidigt.