Ange ditt sökord

I början av en graviditet kan det finnas mycket känslor och många frågor och det är bra att ha någon att prata med. Foto: Shutterstock

I början av en graviditet kan det finnas mycket känslor och många frågor och det är bra att ha någon att prata med. Foto: Shutterstock

Graviditet, vecka 1-12 – första trimestern

Mens är en blödning från livmodern. Omkring 14 dagar efter mensen brukar man få ägglossning och då finns möjlighet att bli gravid. För att det ska bli en befruktning måste det finnas ett moget ägg i äggledaren och även spermier. Ibland blir det ändå ingen graviditet, vilket kan bero på olika saker. Det finns hjälp att få vid ofrivillig barnlöshet. Graviditeten delas vanligtvis in i tre delar, de så kallade trimestrarna. Den första trimestern pågår till och med vecka 14, den andra mellan vecka 15 och 28 och den tredje från vecka 29 till att barnet föds.

Annons:

Om man planerar att bli gravid

Avstå helt från att dricka alkohol om du planerar att bli gravid eller om du är gravid, för att minska risk för att fostret tar skada. Det är positivt att äta folsyra innan en graviditet och fram till vecka 13, då det kan minska risken för olika missbildningar.

Vecka 1-2

Det kan vara svårt att veta exakt när befruktningen skedde. Därför räknas graviditetens början från den senaste mensens första dag, vilket är ungefär två veckor före befruktningen. En graviditet varar då i genomsnitt 40 veckor eller 280 dagar. Detta betyder att man faktiskt inte är gravid de första två veckorna, utan befruktningen sker troligtvis i slutet av vecka två. Om man genomgår IVF-behandling finns andra sätt att räkna ut när graviditeten börjat. Längre fram i graviditeten kontrollerar barnmorskan eller läkaren beräknat födelsedatum med hjälp av ultraljud.

 Vecka 3

Den här veckan är ägget befruktat och fastnar i livmoderns slemhinna. När ägget väl har fastnat bildar de yttre delarna av ägget moderkakan. Det är ganska vanligt att få en liten blödning till följd av denna process och det kan misstas för mens. Så snart ägget är befruktat börjar cellerna att dela på sig och växa. Ägget får sin näring från något som kallas gulesäcken. Livmodern har storleken som ett litet päron och det är ovanligt att man som gravid känner av graviditeten så här tidigt.

Om man genomgår IVF-behandling plockar läkaren ut ägg som spermier sedan kan befrukta utanför kroppen. Efter två till sex dagar kan det befruktade ägget föras in i livmodern och fastna i livmoderslemhinnan.

 Vecka 4

Embryots celler fortsätter att dela sig och bildar två grupper. Den ena gruppen utvecklas till själva fostret och den andra till moderkakan. Mellan dessa grupper av celler finns den så kallade häftstjälken, som senare kommer att bli navelsträngen. Nervsystemet börjar utvecklas och början till ryggrad och hjärnans båda lober bildas. Förutom att det inte kommer någon mens kan du som gravid även få andra symtom, exempelvis illamående. Man vet att alkohol och tobak passerar över till fostret och därför är det viktigt att helt avstå från detta under graviditeten.

Tidiga tecken på graviditet

 • Brösten ömmar och spänner.
 • Illamående, särskilt på morgonen och du kanske till och med kräks.
 • Mindre eller mer matlust.
 • Trötthet.
 • Känslig för vissa dofter.
 • Känslosam och att du lättare känner dig ledsen.

Ytterligare tecken på graviditet

 • Ökad mängd flytningar på grund av hormonförändringarna. Får man besvär med klåda eller illaluktande flytningar ska man kontakta vårdcentralen.
 • Fler förkylningar till följd av att immunförsvaret förändras under graviditeten.
 • Ont i magen kan ha många olika orsaker. Allt ifrån att barnet rör på sig mycket eller att livmodern växer till att man är förstoppad, har sammandragningar, urinvägsinfektion eller havadeskapsförgiftning. Allvarligare orsaker tidigt i graviditeten kan vara utomkvedshavandeskap och senare i graviditeten kan det bero på för tidig avlossning av moderkakan.
 • Svårt att sova eller vaknar på grund av kramp i vaden.
 • Nästäppa och näsblod. I vissa fall även lite blod i flytningar från underlivet. Som gravid får man mer blod i hela kroppen, även i slemhinnorna som svullnar. Sov med höjd huvudända på sängen, så minskar svullnaden. Det kan hjälpa att spruta in koksaltlösning i näsan, men undvik att använda receptfria näsdroppar under en längre tid då man istället kan bli mer täppt. Leder nästäppa till stora bekymmer och sömnproblem kontakta läkare som kan skriva ut receptbelagd medicin.
 • Det är vanligt att få mindre blödningar från slidan under en graviditet, speciellt i början. Är man orolig kan man alltid ringa sjukvårdsupplysningen eller sin barnmorska. En mindre blödning innan vecka 12 kan bero på missfall. Får man en större blödning senare under graviditeten bör man alltid söka vård. Oavsett graviditetsvecka bör man alltid söka vård om man samtidigt med en blödning får ont i ena sidan av magen eller långt ner i magen.
 • Svullna ben och fötter. Använd stödstrumpor, lägg benen i högläge då och då under dagen.
 • Vissa får mörkare hud, exempelvis runt naveln eller mörkare fläckar i ansiktet och bröstvårtorna kan mörkna. Pigmentfläckar kan förvärras av sol.
 • Bristningar beror på hormoner och att huden tänjs ut. De kan blekna efter graviditeten. Det saknas forskning kring att det hjälper att smörja in huden, men många tycker att det känns skönt.
 • Man kan få tjockare hår när man är gravid och även få mer kroppsbehåring. Efter förlossningen kan man istället tappa mer hår, men efter en tid brukar håret bli som vanligt igen.
 • Man kan få låga blodvärden som kan ge blodbrist och trötthet. Barnmorskan tar blodprov för att kontrollera detta. Kroppen behöver ofta extra järn vid en graviditet. Dels kan man äta kost med mycket järn (exempelvis spenat, broccoli, blodpudding, leverpastej, rött kött) men det finns även järntillskott som läkemedel.
 • Halsbränna och förstoppning. Man kan även få gaser i magen och rapa och prutta mer än vanligt.
 • Hjärtklappning och andfåddhet, framför allt i slutet av graviditeten.
 • Nedstämdhet och depression. Det är vanligt att känna sig nedstämd under graviditeten, men för vissa leder det till en depression. Ju tidigare man söker hjälp desto bättre.
 • Som gravid påverkas hela blodsystemet och det ökar risken att få åderbråck eller hemorrojder. Efter graviditeten blir det ofta mycket bättre och vissa åderbråck eller hemorrojder försvinner helt. Om man får bestående besvär av hemorrojder efter graviditeten bör man kontakta läkare, då det finns hjälp att få.
 • Under början av graviditeten kan blodtrycket sjunka om man kan känna sig yr om man reser sig upp snabbt. Senare i graviditeten brukar blodtrycket stiga igen. Om blodtrycket går upp för mycket kan det vara tecken på havandeskapsförgiftning.
 • Ryggproblem är vanligt under en graviditet. Man kan känna sig trött i ryggen eller ont i svanken. Man kan kontakta en fysioterapeut för att få tips om bra övningar.
 • Kroppens leder blir rörligare, särskilt bäckenet, vilket kan ge smärta.
 • Om avståndet mellan musklerna i magen ökar kan det göra ont. Blir avståndet för stort kallas det för rektusdiastas, träning kan hjälpa mot detta. Efter förlossningen brukar musklerna dra ihop sig igen.
 • Man kan bli yr om man ligger på rygg då livmodern mot slutet av graviditeten trycker på ett stort blodkärl vid ryggraden. Detta kan sänka blodtrycket. Om man blir yr av att ligga på rygg är det bättre att ligga på sidan.
 • Som gravid har man en ökad risk att få urinvägsinfektion och då behöver man få behandling så snart som möjligt. Brukar du vanligtvis ha lätt att få urinvägsinfektioner kan man lämna regelbundna urinprov, för att ha koll.
 • Man kan ha lättare att få hål i tänderna som gravid vilket kan bero på ökat småätande eller större känslighet för bakterier. Se till att hålla en extra god tandhygien för att förebygga karies.
 • Det är vanligt att gå upp ungefär tio kilo under en graviditet, men alla går upp olika mycket. Viktuppgången beror på fostret som växer, moderkakan, fostervattnet, att man får större blodmängd, att brösten växer och att kroppen lagrar fett inför amningen.
 • Det är vanligt att få sammandragningar, det vill säga när livmodermuskeln drar ihop sig. Det är muskelns sätt att öva inför förlossningen.
 • Om man känner en stor rädsla inför förlossningen finns det specialutbildade barnmorskor som kan hjälpa dig hantera detta.

Egenvård vid illamående

Det är hormoner som gör att många gravida blir illamående. Hur mycket man mår illa skiljer sig från person till person. Det finns inget som till 100 procent hjälper mot graviditetsillamående. Men det finns saker man kan prova:

 • Ta det lugnt och undvik stress.
 • Ät något innan du stiger upp på morgonen.
 • Drick mycket vätska, särskilt om du kräks ofta. Prova att dricka vid andra tillfällen än när du äter.
 • Äta lite, men ofta. Ät kokt mat och undvika starka kryddor. Undvik fet mat som gör att magsäcken tömmer sig långsammare.
 • Äta kolhydrater till mellanmål; exempelvis en frukt eller en smörgås.
 • Vissa kan bli hjälpta av akupunktur.
 • Läkemedel mot åksjuka. Prata med en läkare, barnmorska eller apotekspersonal innan du påbörjar någon form av läkemedelsbehandling.

Ibland kan man få lämna urinprov på barnmorskemottagningen där barnmorskan bland annat kan se om du är uttorkad eller inte. Prata med din barnmorska om besvären blir alltför jobbiga. Illamående kommer ofta i början av graviditeten och för många går det över omkring vecka 20.

Vecka 5

Embryot är nu omkring en millimeter lång. Nu finns alla nödvändiga celler på plats och de kommande veckorna är viktiga då alla organ och deras funktioner blir till. Huvud, bål syns tydligt och även armar och ben kan skönjas. Det finns redan anlag för tio små tänder och käken utvecklas för fullt, precis som kärlsystemet. Nu skulle mensen ha kommit och man kan göra ett graviditetstest. Kontakta en barnmorskemottagning när du vet om att du är gravid.

 Vad händer på barnmorskemottagningen?

Under graviditeten går blivande föräldrar till barnmorskemottagningen. Om den som är gravid vill, är man som blivande medförälder alltid välkommen att följa med på alla besök. Själva inskrivningen sker vanligtvis i graviditetsvecka nio till tolv. Man kan ställa frågor, få stöd och vid behov träffa läkare. Alla som arbetar på dessa mottagningar har tystnadsplikt.

Man besöker barnmorskan omkring sex till tio gånger om det inte uppstår några komplikationer. Barnmorskan för journal över hur du mår, längd, vikt, provsvar och om eventuella sjukdomar och läkemedel. Det är bra att nämna om man använder naturläkemedel eller hälsokostpreparat. Man kommer att ta blodprov, urinprov och blodtryck för att ha koll på din och fostrets hälsa. I mitten av graviditeten börjar barnmorskan lyssna på fostrets hjärtslag och efter vecka 25 mäter man hur livmodern växer. Man följer vikten under hela graviditeten.

Barnmorskemottagningar ordnar ofta föräldraträffar, där man kan träffa andra gravida par och diskutera olika teman. Mot slutet skriver barnmorskan ner en sammanfattning av graviditeten och önskemål och tankar du har inför förlossning och amning så att förlossningsavdelningen kan få del av detta. Om man går över tiden någon vecka kallas man vanligtvis till ytterligare kontroll. När man har kommit hem ifrån BB kan man ringa sin barnmorskemottagning och boka tid för en efterkontroll, som sker omkring en och tolv veckor efter förlossningen.

Vecka 6

Nu vet många att de är gravida då mensen har uteblivit i två veckor. Kontakta en barnmorskemottagning om du inte redan har gjort det. Embryot är cirka fyra millimeter långt. Denna vecka börjar hjärtat att slå och man ser armar och ben. Inre organ som exempelvis magsäck, tarmar och njurar bildas. Hjärnan, ryggmärgen, ryggkotorna och det centrala nervsystemet fortsätter att utvecklas och fosterhinnorna har bildats.

Missfall sker främst före graviditetsvecka 12. Kroppen har en förmåga till snabb återhämtning och det är möjligt att bli gravid igen redan ett par veckor efter ett missfall.

Vecka 7

Embryot är cirka åtta millimeter långt. Organen finns på plats men behöver förfinas lite innan förlossningen. Det som ska bli ögon syns som två gropar på var sin sida av huvudet. Mun och näsa har fortfarande ett gemensamt hål och där börjar tungan ta form. Armar, ben och händer börjar ta form. Embryot har något som liknar en svans och den brukar försvinna i vecka 9. Hjärtat pumpar runt blod i blodkärl. Nu är det vanligt att känna av graviditeten med exempelvis uppblåst mage, ömma bröst, yrsel och trötthet. Det är bra att fortsätta med samma träning som du är van vid. Har du inte tränat tidigare kan det vara bra att börja – prata med din barnmorska om du är osäker. Det är viktigt att äta bra och balanserad kost.

Kost vid graviditet

Du kan äta det mesta och gärna varierat. Mat som innehåller mycket näring är exempelvis fullkornsprodukter, gröna bladgrönsaker, rotfrukter, bönor, fet fisk, ägg, frukt, frön och nötter. Du kan behöva ta tillskott av folsyra och järn. Du behöver inte äta för två utan fokus ska vara på att äta näringsrik mat. Långsamma kolhydrater håller dig mätt längre, som exempelvis bulgur, quinoa, råris, bovete, fullkornspasta och alla fiberrika livsmedel. Undvik större mängd läsk, kakor, snacks och godis då det innehåller lite näring men snabba kolhydrater, vilket gör att man snabbt blir sugen på något sött igen. Man kan säga att under sista delen av graviditeten kan man behöva få i sig motsvarande två mellanmål och en frukt extra varje dag. Ett mellanmål kan vara en smörgås med pålägg och ett glas mjölk, yoghurt med musli eller en tallrik gröt med bär och mjölk. Kvinnor som planerar att bli gravida rekommenderas att ta 400 mikrogram folsyratillskott om dagen till och med vecka 12. Detta för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Är du vegan och/eller undviker livsmedel från djurriket behöver du ta extra B12-tillskott. Fisk innehåller många nyttigheter och välj fisk som finns fabriksförpackade i affärernas frysdiskar eller konserverad fisk som sill eller tonfisk på burk. Begränsa intag av fisk från Östersjön och insjöar, exempelvis strömming och hälleflundra.

Avstå från:

 • rått kött.
 • opastöriserad mjölk eller ost.
 • gravat, torkat eller kallrökt kött, exempelvis parmaskinka och salami.
 • rökt och gravad fisk i vakuumförpackning som har varit förpackad i mer än en vecka.
 • kall färdigmat som patéer, sallader, röror som börjar närma sig utgångsdatum.

Avstå från alkohol och dra ner på koffein och lakrits (max 50 gram om dagen). Enligt Livsmedelsverket rekommenderas maxintag på 200 mg koffein per dag när man är gravid. Det betyder att man kan dricka två till tre små koppar (1,5 dl) bryggkaffe per dag eller fyra koppar (2 dl) te. Glöm inte att koffein även finns i cola- och energidrycker. Vatten är den bästa törstsläckaren. Prata med din barnmorska om du har frågor och berätta gärna om du har eller har haft någon ätstörning.

Klicka här och läs mer om halsbränna.

Klicka här och läs mer om förstoppning. 

Vecka 8

I slutet av veckan är embryot cirka en och en halv centimeter lång och kan göra enklare rörelser. På händerna börjar fingrar växa, med simhud mellan fingrarna. Tår utvecklas och ögon får ögonlock. I munnen bildas gom, tunga och anlag för tänder. Livmodern är stor som en apelsin och när den växer kan det kännas som mensvärk. Många behöver kissa oftare än vanligt som kan bero på att livmodern trycker mot urinblåsan. Om det kommer lite blod under graviditeten kan det bero på många olika saker och det behöver inte vara något fel. Det händer mycket i kroppen under en graviditet och det påverkar känslor och behov. Det kan vara bra att prata om det. En del känner större lust och andra är mindre intresserade av närhet eller sex.

Vecka 9

Embryot är två centimeter och man kan börja skönja ett ansikte med ögon, öron och näsa. Huvudet har fått en nacke. Fingrar och tår är på plats likväl som de inre delarna av könsorganen, äggstockar eller testiklar. Som gravid får man känsligare tandkött och det kan lätt blöda när man borstar tänderna. Det är därför extra viktigt att sköta munhygienen. Om du känner oro för dig, fostret eller annat kan det vara bra att prata med någon.

 Vecka 10

Embryot kallas från den här veckan för foster och är cirka tre centimeter långt och väger runt fyra gram. Huvudet är lika stor som kroppen. När veckan är slut har de flesta organ bildats. Nu ska de växa sig större och börja fungera.

 Vecka 11

Nu är fostret omkring fyra centimeter långt och väger runt åtta gram. Det har armar och ben. Yttre könsorganen kan ses. Äggledare och testiklar är färdigbildade. Lungorna har utvecklats en del och är nu fyllda av fostervatten. Även om graviditeten tydligt kan kännas så syns den oftast inte än. Trötthet är vanligt.

 Vecka 12

Fostret är cirka fem centimeter långt och väger ungefär 15 gram och kan röra på armar och ben. Nu ger moderkaka och navelsträngen näring och syre till fostret. Ansiktsdrag börjar komma fram. Även om grunden till alla organ och funktioner finns på plats, är det långt kvar tills allt är färdigutvecklat.

Annons:

Källor:

1177

doktorn.com

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: