Ange ditt sökord

Det kan kännas fantastiskt att se sitt nyfödda barn i ögonen. Samtidigt har kroppen gått igenom mycket och det är viktigt att vara lyhörd för och be om hjälp om något inte känns bra. Foto: Shutterstock

Det kan kännas fantastiskt att se sitt nyfödda barn i ögonen. Samtidigt har kroppen gått igenom mycket och det är viktigt att vara lyhörd för och be om hjälp om något inte känns bra. Foto: Shutterstock

Graviditet – efter förlossningen

Vad händer efter en förlossning? Ibland kan amningen vara lite problematisk, men det löser sig ofta efter några veckor. Vissa kan känna sig nedstämda, andra får hemorrojder och man kan få blodbrist.

Annons:

Din kropp börjar ställa om sig efter graviditeten. Hormoner ändras och kroppen belastas på ett nytt sätt. De flesta kan känna av lättare besvär den första tiden efter en förlossning och en del får komplikationer som behöver behandlas. Om du blöder mycket eller är orolig, kontakta barnmorskemottagning eller en vårdcentral. Sök vård akut om ett eller flera saker stämmer:

  • Du blöder mer än du gjorde första dygnet efter förlossningen.
  • Det kommer många eller stora blodklumpar.
  • Du blöder igenom en normalstor binda inom en timme.
  • Du har över 38 grader feber och ont i nedre delen av magen. Det känns ömt när du trycker på livmodern.

Finns rester kvar av moderkakan i livmodern kan man behöva ge läkemedel eller ta bort genom en skrapning.

Eventuella sår i slidan tar sin tid att läka och det är vanligt att känna svullnad och obehag några veckor. Vissa får besvär som varar. Det kan vara stygn som skaver eller släpper, infektioner i sår, läckande avföring eller problem vid sex. Ta kontakt med barnmorskemottagningen för att få hjälp.

De allra flesta känner av eftervärkar och även om de kan göra ont är det ofarligt. Det kan kännas som kramp eller mensvärk som kommer i omgångar. Dessa brukar gå över omkring fyra dagar efter förlossningen. Om man lägger en varm vetekudde mot magen eller tar en varm dusch så kan det lindra besvären. Avslappningsövningar kan också hjälpa dig att hantera smärtan bättre. Om det behövs, prova receptfria läkemedel med paracetamol och ibuprofen (som mest två tabletter paracetamol 500 mg och en tablett ibuprofen 400 mg var åttonde timme). Även en TENS-apparat kan lindra smärtan.

Amningssvårigheter

Det är vanligt med amningsproblem, framför allt de första veckorna. Om brösten känns ömma och knöliga kan det vara mjölkstockning. Detta beror på att mjölkgångarna i brösten täpps till så att mjölken får svårt att komma ut. Detta kan komma plötsligt och man kan få feber. Håll brösten varma för att förebygga mjölkstockning och se till att barnet har ett stort tag om bröstet vid amning. Prova att amma oftare än vanligt.

Om barnet har svårt att få ett bra tag om bröstvårtan kan du få sår på bröstvårtorna. Om bröstvårtan efter amningen ser klämd ut, kan vara ett tecken på att barnet har ett för litet tag eller ligger fel i famnen. Testa olika positioner för barnet och se om det hjälper. För att få hjälp och råd om amningen, kontakta BVC. Under den första veckan kan du även kontakta BB.

Tips vid såriga bröstvårtor:

  • Tvätta händerna innan man ammar, för att minska risken för infektion i såret.
  • Smörj in bröstvårtorna med bröstmjölk innan amningen.
  • Börja amma på det bröst som gör minst ont, då barnet suger kraftigast i början.
  • Testa olika amningsställningar.
  • Smörj lite bröstmjölk på bröstvårtan även efter amningen och låt lufttorka.
  • Undvika att bröstvårtan skaver mot kläderna.
  • Prova receptfri sårsalva.
  • Undvik att tvätta brösten med tvål eller använda lotion.

Man kan tillfälligt prova amningsnapp om ingenting annat fungerar, men sök först hjälp. Om det blöder eller gör mycket ont kan du behöva vila bröstvårtorna. I vissa fall kan uppehåll i amningen behövas för att läkning ska ske. Då kan man handmjölka eller använda bröstpump och ge barnet mjölk med sked, kopp eller mugg.

Känns det svårt och krångligt med brösten sök hjälp på barnavårdscentralen, en amningsmottagning eller BB (första veckan). Om du har feber, bröstet är svullet, rött och varmt, sök vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning.

Nedstämdhet

Att få barn är en stor omställning och man har ofta behov av vila och återhämtning. Man kan känna sig nedstämt och orolig, ha svårt att sova och vara ojämn i humöret. Detta brukar bli bättre efter upp till två veckor, annars är det bra att söka hjälp. Egenhjälp kan vara att försöka sova mer, få frisk luft, bra mat och promenader. Prata gärna med någon du känner förtroende för eller sök läkarhjälp.

Blodbrist

Det är vanligt att få blodbrist under graviditet och förlossning vilket kan ge bland annat trötthet, yrsel och svaghetskänsla. Då behöver du mer järn. Ät till exempel bönor, kött eller grovt bröd eller ta järntabletter.

Hemorrojder

Som gravid eller efter förlossningen är det vanligt att få hemorrojder. Detta beror på att bindväv och blodkärl i ändtarmen blir förstorade och skapar små ”kuddar”. Det kan blöda, klia och svida runt ändtarmsöppningen. Det läker ofta utan behandling, men blir det jobbigt kontakta barnmorska eller en vårdcentral. Det är viktigt att äta fiberrik mat, dricka mycket vätska och röra på sig. Det finns även läkemedel, så fråga på apoteket.

Framfall

Om livmodern eller slidväggen sjunger ned kallas det framfall. Det kan leda till svårt att kissa och bajsa. För de flesta försvinner detta inom något år efter förlossningen. För att lindra besvären kan man träna bäckenbotten, undvika att bli förstoppad, undvika att hoppa, springa och lyfta tungt. Blir besvären jobbiga sök vård på en gynekologisk mottagning eller en vårdcentral alternativt kontakta en fysioterapeut och få hjälp med bäckenbottenträning.

Bäckenbottenträning

Knipövningar kan förebygga besvär eller hjälpa till att komma i form efter en förlossning. Träningen hjälper till att minska besvären om du har svårt att hålla tätt när du är kissnödig eller vid ansträngning. Fokus är att stärka muskler som håller uppe bäckenbotten och som finns runt ändtarmen, urinröret och slidan. När du väl har lärt dig att hitta rätt muskler kan du göra övningarna när och var som helst, när du borstar tänderna, på jobbet eller när du står i kö.

Hitta rätt muskler:

  • Ligg på rygg med benen böjda och lätt isär (eventuellt kan du lägga upp benen i 90 graders vinkel mot kuddar eller någon stol/pall.
  • Försök att slappna av i rygg, skinkor, ben och mage.
  • Med en hand på magen kan du känna efter så att magmusklerna inte spänns. Både mage och skinkor ska vara helt avslappnade.
  • Börja sedan att knipa ihop muskeln runt ändtarmen. Knip sedan framåt, uppåt, runt slidan och urinrörsmynningen.
  • Fortsätt att knipa uppåt, så att det känns som om något lyfts upp inuti underlivet. Håll kvar knipet i fem sekunder innan du kan slappna av igen. Upprepa från början och gör gärna tre till tio knipövningar två till fyra gånger varje dag.

Vissa hittar musklerna enklare genom att sitta på huk eller på alla fyra. Om du trycker lätt med fingertoppar mot ändtarmsöppningen och kniper ska du känna hur muskeln runt öppningen drar ihop sig. Du kan även känna efter med ett finger eller en tampong i slidan, om musklerna dras ihop vid en knipning. Det finns knipkulor och bäckenbottentränare att köpa på apotek.

Uthållighetsövning

Öva upp musklernas uthållighet som komplement till ovan muskelträning, särskilt bra vid eventuellt ansträngningsläckage. Då kniper man lätt, men håller så länge man orkar. Vilar lika länge så att musklerna hinner slappna av. Upprepa knipövningen några gånger, en gång per dag.

Knip för plötslig ansträngning

Om du har problem med att hålla tätt när du exempelvis hostar, skrattar eller bär tungt kan det hjälpa att träna upp snabbheten i musklerna. Knip i tre sekunder och slappna av i en sekund och upprepa tio gånger, en gång varje dag.

Skriv in en påminnelse om knipövning i din mobiltelefon, som då signalerar när det är dags att träna.

Problem med avföring

För många kan det ta några dagar innan magen kommer igång efter en förlossning. En del får problem med förstoppning (extra vanligt vid järnintag) och andra kan få avföringsinkontinens, det vill säga att det läcker ut bajs. Vid förstoppning gäller det att dricka mycket vätska, röra på sig, äta fiberrik kost och eventuellt ta hjälp av läkemedel.

Urinvägsinfektion

Detta är mer vanligt än annars under de två första månaderna efter en förlossning. Du kan känna att det svider när du kissar och att du behöver gå på toa oftare än vanligt. Du kan även känna dig trött och frusen. Man kan lindra problemen genom att dricka mycket vätska och ta smärtstillande medicin. Vanligtvis går infektionen över av sig själv, men vissa behöver antibiotikabehandling. Blir besvären jobbiga söka vård. Om du får ont i nedre delen av ryggen ska man söka vård direkt på en akutmottagning.

Delade magmuskler – rektusdiastas

Om magmusklerna inte drar ihop sig tillräckligt mycket kallas det rektusdiastas. Det kan kännas obehagligt, smärta och magen kan puta utåt och ge dålig hållning. De flesta blir hjälpta av att träna, men ett fåtal behöver opereras. Ta kontakt med en fysioterapeut eller barnmorska för råd och tips kring träning.

Blodpropp

På grund av att blodet levrar sig lättare som gravid skyddar det mot blödningar, men det ökar dessvärre risken för blodpropp. Den något förhöjda risken kan finnas kvar i ett par veckor efter förlossningen. Använd gärna stödstrumpor om är stilla länge och rör gärna på dig så bra du kan. Ju bättre cirkulation desto mindre risk. Om benet känns tungt och värker, vaden svullnar och blir varm och öm ska du söka vård direkt.

Sexlivet

Sexlivet förändras vanligtvis efter att man har fått barn, då det är en stor omställning i livet. Med barnet i självklart fokus kan sexlivet för många få mindre fokus. Dessutom påverkar trötthet, oro eller en skrikig bebis ofta lusten. Om du inte vill ha slidsamlag finns andra sätt att känna närhet och ha sex. Det kan kännas bättre att massera och smeka varandra. Kontakta vården om du vill få hjälp och stöd. De första sex veckorna efter en förlossning kan slidsamlag kännas lite obehagligt. Men om du har lust går det bra att ha sex när du vill. Använd kondom så länge du har avslag. Lusten kan varier mer än vanligt och skilja sig åt mellan personer i relationen. Prata med varandra och försök att förstå och intressera er för varandras olika situation. Mer sömn och egen tid brukar kunna hjälpa till eller att bara göra något kul tillsammans.

Amning är inget säkert preventivmedel och det är bra att tänka på att ägglossningen kommer igång innan menstruationen. Preventivmedel vid slidsamlag bör användas om man inte vill bli gravid på nytt. Preventivmedel som fungerar bra även vid amning är kondom, minipiller, p-stav, kopparspiral och hormonspiral. Man bör undvika preventivmedel som innehåller östrogen de första sex veckorna på grund av att det då finns en viss ökad risk för blodpropp.

Ett nyfött barn – hur gör man?

Som nybliven förälder har du ett stort ansvar för ett litet ömtåligt barn. Barnet behöver exempelvis skyddas mot tobaksrök, hög värme, stark kyla och infektioner.

Då ett nyfött barn har svårare att reglera kroppstemperaturen än vad en vuxen har, bör man vara försiktig med både hög värme och stark kyla. Det gäller att anpassa kläderna efter temperaturen och exempelvis se till att ta av barnet overallen så snart man kommer in. Barn upp till ett år behöver ha mössa på sig både som skydd mot kyla och solljus.

Vintertid

  • Om pannan och nacken känns kallt kan barnet vara för kallt och frysa.
  • Tvätta inte barnet innan ni ska gå ut då fukten i vattnet kyler ner huden.
  • Blåsigt väder kyler mer och nyfödda bör inte vara utomhus. En intensiv röd färg på kinderna kan vara ett första tecken och vita fläckar är ofta tecken på köldskador.
  • Kontrollera barnets kinder och fötter med jämna mellanrum.

Sommartid

  • Barnvagnen bör aldrig stå i direkt solljus.
  • Undvik sol direkt på barnets hud, framför allt mellan klockan 11 och 15.
  • Barn bör aldrig lämnas ensam i bilen, då det kan bli för varmt mycket snabbt.

Tänk på att även ett litet barn kan förflytta sig när det sprattlar med armar och ben, så lämna aldrig ett barn obevakat på skötbordet eller på en säng. Babysitter bör aldrig placeras på ett bord med risk för att den trillar ner. Undvik att dricka heta drycker när du har barn i famnen. Alkohol, droger och vissa läkemedel kan påverka koncentrationsförmåga, beteende och omdöme negativt, vilket i sin tur kan inverka på samspelet med barnet. Vill man vara på den säkra sidan undviker man helt att dricka alkohol under amningstiden, även om forskning tyder på att man kan dricka upp till två glas vin eller motsvarande, någon gång i veckan, utan att det innebär medicinska risker för barnet. Barn är mycket känsliga mot skakningar och det kan vara livsfarligt för ett litet barn. Känner du stor frustration eller ilska, se till att du får en stund för dig själv. Finns inte möjlighet till hjälp kan det vara bättre att låta barnet ligga kvar i sin säng trots att det skriker och gå in i ett annat rum för att få en andningspaus. Sen kan du gå tillbaka och lugna ner barnet. Ta stöd från släkt, vänner och BVC om du har ett barn som skriker mycket.

Infektioner

Undvik gärna kollektivtrafik, kaféer, affärer och undvik att träffa förkylda människor under den första månaden med ett nyfött barn, då små barn är extra känsliga för infektioner. Man ska kontakta en vårdcentral eller en akutläkarmottagning om barn under tre månader får feber. För små barn kan det bli svårt att äta och andas om de har nästäppa. Prova koksaltlösning eller bröstmjölk att droppa i näsan innan det är dags för mat. Fungerar inte detta bör du direkt kontakta BVC eller vårdcentralen. Rådgör gärna med BVC eller en vårdcentral innan man ger barn under sex månader läkemedel.

Plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd betyder att barnet dör i sömnen, vilket i Sverige är mycket ovanligt. Man vet inte vad detta beror på. Det som verkar ha störst betydelse för att minska risken är att låta barnet sova på rygg, att som förälder låta bli att röka och se till att barnets ansikte är fritt. Det är även positivt om barn under tre månader sover i egen säng, gärna nära den egna sängen.

Annons:

Källor:

1177

doktorn.com

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: