Ange ditt sökord

Glutamat hjälp vid hjärtoperation

Glutamat hjälp vid hjärtoperation

Glutamat kan ge hjärtat stöd i samband med operation, särskilt hos svårt sjuka patienter. En omfattande studie från Örebro universitet och Universitetssjukhuset i Örebro har visat att aminosyran glutamat, som tillskott i samband med hjärtoperation kan minska risken att patienten drabbas av hjärtsvikt efter operationen.

Annons:

Detta är, enligt medicinforskaren och thoraxkirurgen Mårten Vidlund något som främst skulle kunna vara till stöd för de allra svårast sjuka.

Stora påfrestningar på hjärtat

Hjärtat utsätts för stora påfrestningar i samband med hjärtoperation. Detta beror bland annat på syrebrist. Hjärtsvikt uppstår på grund av dessa påfrestningar. En vanlig orsak till förlängda vårdtider, komplikationer eller till och med dödsfall efter en hjärtoperation är just hjärtsvikt. 

Mårten Vidlund har undersökt om tillskott av glutamat skulle kunna förbättra möjligheterna för hjärtat att återhämta sig efter ett kirurgiskt ingrepp. 

Ett naturligt ämne

Glutamat är ett naturligt ämne i våra kroppar, en aminosyra. Glutamatet spelar en viktig roll i cellernas energiproduktion och när hjärtat utsätts för syrebrist har det visat sig att glutamat blir en alternativ energikälla.

Man vill nu använda glutamat för att skapa bättre förutsättningar för hjärtat att själv sköta återhämtningen. Framförallt ser man att det är mer skonsamt än behandling med traditionella medel som innebär mediciner. 

Medicinerna kan i värsta fall förvärra hjärtmuskelskadan eller slita på hjärtat. Det man såg i undersökningen, som genomfördes på 861 patienter, var att patienter som hade haft svår kärlkramp före operationen fick minskad risk att drabbas av svårt hjärtsvikt efter ingreppet. Studien visade att glutamatet verkade hjälpa hjärtat att hämta sig efter syrebrist.

Inga skadliga biverkningar

I studien såg man även att patienter som hade så kallad uppenbar eller förväntad vänsterkammarsvikt vid avveckling av hjärt- och lungmaskin fick en positiv effekt när man fick glutamat. Man kunde inte heller se några direkta skadliga biverkningar vid behandling med glutamat, vilket är positivt då man i större utsträckning skulle kunna använda sig av den här kompletterande behandlingen.

Mårten Vidlund ser att man skulle kunna använda glutamat även i samband med till exempel akut hjärtinfarkt eller ballongsprängning.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: