Ange ditt sökord

Fysiskt aktiva barn blir mer sällan rökare

Fysiskt aktiva barn blir mer sällan rökare

Forskare har länge diskuterat om sambandet mellan fysisk aktivitet och rökfrihet enbart beror på vilka värderingar och vanor man får under uppväxten. Finns det någon mer förklaring än att en hälsosam livsstil omfattar både motion och rökfrihet?

Annons:

En ny forskningsstudie gjord av forskare i Finland och USA tyder på att det faktiskt finns fler förklaringsfaktorer än uppväxtvillkoren. Studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskrift en Addiction, var ett samarbete mellan forskare vid universiteten i Helsingfors och Jyväskylä samt University of Indiana, USA. Den ingick i en uppföljningsstudie av unga finländska tvillingpar. Genom att studera tvillingpar där två lika gamla personer vuxit upp i samma miljö och med samma föräldrar, kan forskarna tydliggöra vad som beror på uppväxten och vad som inte gör det.

Risken mycket större för inaktiva barn

I den aktuella undersökningen ingick 1 870 tvillingpar, alltså 3 740 personer. Forskarna tog reda på vilka av deltagarna som var fysiskt aktiva respektive inaktiva i 16-18-årsåldern och som blev rökare och var det vid 24 års ålder. Totalt sett löpte fysiskt inaktiva tonåringar fem gånger så hög risk som de aktiva att bli rökare. Tidigare studier har funnit att ökad fysisk aktivitet kan hjälpa människor att sluta röka. Jämfördes tvillingpar där den ena var aktiv och den andra inaktiv var risken att bli rökare tre gånger så hög för dem som inte rörde på sig. Urho Kujala, professor i idrottsmedicin vid universitetet i Jyväskylä, framhåller att en hälsofrämjande uppfostran inte ensam kan förklara varför så få av de fysiskt aktiva tonåringarna började röka. Vad det är som gör att fysisk aktiv minskar sannolikheten att börja röka är ännu oklart. Tidigare har efter studier funnit att ökad fysisk aktivitet kan hjälpa människor att sluta röka.

Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 1 2008

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: