Ange ditt sökord

Fyra av fem behåller antikroppar efter en coronavirusinfektion. Nu vill man jämföra med en grupp som varit högexponerad för viruset, utan att utveckla antikroppar. Foto: Shutterstock

Fyra av fem behåller antikroppar efter en coronavirusinfektion. Nu vill man jämföra med en grupp som varit högexponerad för viruset, utan att utveckla antikroppar. Foto: Shutterstock

Fyra av fem behåller antikroppar efter covid-19

Under våren samlade man in prover från 2149 medarbetare på Danderyds sjukhus, där 19 procent visades ha antikroppar mot covid-19 (SARS-CoV-2). Genom att fortsätta analysera dessa individer har man nu sett att av de 405 personer som hade antikroppar i våras, har 82 procent kvar mätbara nivåer efter minst fyra månader.

Annons:

− COMMUNITY-studien ger en unik bild över hur länge en tidigare COVID-19-sjuk individ behåller sina antikroppar. Det här är personer som varit sjuka någon gång mellan januari och april och vi kan nu konstatera att en majoritet behåller sina antikroppar mot SARS-CoV-2 och därmed högst sannolikt fortfarande är immuna mot COVID-19. Eftersom vi har ett begränsat kunskapsläge om immunitet efter COVID-19, är dessa resultat ett viktigt steg på vägen, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och huvudansvarig forskare vid Danderyds sjukhus.

− Vi ser att durationen av antikroppar är sammankopplat med vissa symptom såsom andningsbesvär och feber. Vad sjunkande antikroppsnivåer har för klinisk betydelse för den enskilde är fortfarande för tidigt att svara på. Troligtvis finns det, trots detta, en kvarstående immunitet via så kallade minnesceller, säger Sebastian Havervall, biträdande överläkare vid Danderyds sjukhus och doktorand i projektet.

− Vi kommer nu också mer i detalj att kunna studera nivåerna av antikroppar riktade mot de olika delarna av virusets proteiner, som vi har haft med i analysen. Det blir väldigt intressant att se hur det kan kopplas till graden och längden på olika symtom, som har funnits hos de personer som har antikroppar, säger Peter Nilsson professor i proteomik på KTH och SciLifeLab.

COMMUNITY-studien fortsätter

Man fortsätter nu att studera T-cellernas minne och man ska undersöka antikropparnas neutraliseringsförmåga. Studiedeltagare med låg respektive höga antikroppsnivåer kommer att jämföras med en grupp som varit högexponerade på arbetet och i hemmet, men ändå inte utvecklat antikroppar.

− Genom att fortsatt följa denna grupp, och även analysera antikropparnas förmåga att neutralisera viruset, kommer vi att få ytterligare information om hur immunförsvaret reagerar på lång sikt och i förlängningen även hur ett vaccin kan skapa långvarig immunitet, säger Sophia Hober, professor i molekylär bioteknik vid KTH.

− Det blir mycket intressant att få information om T-cellernas minne kan kopplas till exponering, symptom eller olika antikroppsnivåer. I och med att vi fortfarande inte har en heltäckande bild av immuniteten vid COVID-19, vill vi fortsätta följa denna unika grupp och vi planerar löpande provtagningar under minst ett år framöver, säger Charlotte Thålin.

Fakta om COMMUNITY-studien

  • Studien drivs och genomförs i ett nära samarbete mellan Danderyds sjukhus (huvudman för studien), KTH, SciLifeLab, Karolinska Institutet och Uppsala Universitet.
  • Studien finansieras av Jonas och Christina af Jochnick Foundation, Leif Lundblad med familj, Region Stockholm, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, SciLifeLab, Familjen Erling-Perssons Stiftelse, Familjen Christian och Jennifer Dahlberg samt Atlas Copco.
Annons:

Källor:

Danderyds sjukhus

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: