Ange ditt sökord

Vaccin direkt i näsan kan effektivare lura rätt celler att få igång immunförsvaret. Foto: Shutterstock

Vaccin direkt i näsan kan effektivare lura rätt celler att få igång immunförsvaret. Foto: Shutterstock

Framtidens coronavaccin – en spraydusch i näsan

Idag står ett vaccin mot covid-19 högt upp på världens önskelista. Att dessutom kunna vaccinera så många som möjligt, så enkelt som möjligt, vore det allra bästa. Forskare på Chalmers hoppas på att hitta ett nytt sätt att tackla covid-19 genom ett vaccin i form av en nässpray.

Annons:

Ett coronavaccin i form av en nässpray som triggar igång exakt rätt immunceller hade varit önskvärt. Nu pågår ett samarbete mellan flera lärosäten och externa aktörer där man med ett pilotprojekt på Chalmers försöker hitta ett nytt sätt att tackla covid-19 likväl som andra virus som angriper våra celler.

Man önskar hitta ett sätt för en så kallad nanopartikel att lurar kroppens immunceller att agera som om de hade mött ett äkta virus. Partikeln ska förses med både immunförstärkare och en typ av adresslapp i form av ett protein, som gör att vaccinet enbart når en viss typ av immunceller.

Ett vaccin direkt i nässlemhinnan har många fördelar. Dels efterliknar det hur många virus tar sig in i kroppen och kan därför effektivare lura rätt celler att dra igång försvaret. Vid denna världspandemi är det en otrolig fördel med ett vaccin som kan skickas med posten globalt och tas i hemmiljön

När den vetenskapliga tidskriften Nature nyligen beskrev olika typer av vaccinkoncept som just nu testas, fanns just denna mRNA-tekniken med på listan.

 

Annons:

Källor:

Chalmers tekniska högskola

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: