Ange ditt sökord

Framtidens äldreboende

Framtidens äldreboende

I framtiden kommer allt fler bli allt äldre därför förbereder en del företag, bland annat det privata vårdföretaget Aleris, för framtidens äldreboenden.

Annons:

Fram till 2050 räknar Statistiska centralbyrån med att svenskar över 65 år kommer att öka med 45 procent. Under årets Almedalsvecka vill Aleris i sin utställning sätta fokus på deras utvecklingsarbetet med framtidens äldreboende.

Högre krav

I framtiden tror man att pensionärerna kommer att ställa allt högre krav på sin äldreomsorg. 

De kraven kommer att påverka hela linjen från kommunala och lnadstingsmässiga beslut till privata aktörer på marknaden. Den här förändringen kommer att ske redan under de närmaste tio åren då 40-talisterna kommer att behöva äldreomsorg.

Genom att bland annat se till en mer långsiktig äldreboendelösning där långa kontrakt och genomtänkt arkitektur kombineras med kunskap om olika hälsotillstånd och forskning inom medicin tror man sig bättre kunna optimera det framtida äldreboendet.

Bättre utveckling

Båthöjden Plaza är ett “kunskapscentrum för demens” inom Aleris där man utnyttjar, och följer, forskningen inom demens samtidigt som man utvecklar boendet. Forskningen blir till praktisk erfarenhet som hjälper till att utveckla boendet i allt från vård till utformande av lokalerna.

Det är det som Aleris i Almedalen vill fokusera på – att man i framtiden, för att förbättra äldreboenden och äldreomsorg behöver skapa insatser som baseras på olika faktorer. Det kan resultera i utveckling av anläggningar för fysisk aktivitet, hur man tillagar mat och den kvalitet som de boende upplever.

Ökande grupper äldre

Aleris och andra aktörer kommer att behöva utveckla äldreboendet. Siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) skvallrar om att det år 2050 kommer finnas drygt 900 000 fler svenskar som är 65 och äldre. Bland annat kommer vi i Sverige att ha fler äldre från andra kulturer. Det har bidragit till att Aleris till exempel redan idag har ett boende med respekt för muslimska traditioner och ett boende som snart öppnar i Haninge för finsktalande äldre. 

Man poängterar från Aleris att alla är välkomna men att man har valt att lägga fokus på specifika grupper då många med exempelvis demens tappar en del av språket och det ytterligare förstärker behovet av personal som är införstådda med språk och kultur.

Privatisering eller ej så ökar kraven

Som privat aktör förespråkar Aleris valfrihet och konkurrens och debatten har varit hård kring privata och kommunala boenden de senaste åren. Samhällsdebatten lär rasa vidare, oavsett kommer kommande generationer med behov av äldreboende ställa högre krav än tidigare generationer. 

Man ställer även dessa krav tidigare i livet och planerar inför “ålderns höst” på ett helt annat sätt än tidigare. Även det gör att framtidens äldreomsorg måste ställa om och vara beredda att tillmötesgå de krav som ställs. 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: