Ange ditt sökord

Eftersom matsmältningssystemet tar hand om många av de ”gifter” vi får i oss, är det viktigt att du tar hand om din mage Foto: Shutterstock

Eftersom matsmältningssystemet tar hand om många av de ”gifter” vi får i oss, är det viktigt att du tar hand om din mage Foto: Shutterstock

Från topp till tå – tarmarna

Tarmarna är de motorvägar på vilken födan färdas för att tas upp som energi eller skicka ut de oanvändbara resterna den naturliga vägen.

Annons:

 

Detta komplexa och smarta system består inte av bara en, utan flera olika vägar.

Födans resa genom vår kropp börjar via matstrupen, som med hjälp av muskelrörelser för ner maten mot magsäcken. Magsäcken, eller ventrikeln, ligger överst till vänster i bukhålan och är en viktig del av vår kropp. Det är i magsäcken som födan bearbetas till en lös massa, som sen förs vidare till tunntarmen.

Tunntarmen tar upp näringen till din kropp

Tunntarmen delas upp i tre olika delar, tolvfingertarmen, tomtarmen och krumtarmen. Det är i tunntarmen som olika viktiga beståndsdelar tas upp med hjälp av tarmludd:

  • Näringsämnen
  • Mineraler
  • Vitaminer

Tunntarmen och tjocktarmens funktion

Tunntarmen styrs dels av det så kallade autonoma nervsystemet, den del av nervsystemet som inte hör till hjärnan eller ryggmärgen.  Den styrs även till viss del av ett eget nervsystem. Förutom att hjälpa kroppen ta upp näringsämnen skyddar även tarmen mot olika skadliga mikroorganismer som kan föras med födan.

Efter att födan har varit i tunntarmen förs den vidare till tjocktarmen. Eller snarare det som är kvar förs vidare, den största delen av näringsämnena och det vatten som födan innehåller har då redan absorberats av kroppen. Tjocktarmen tar hand om många av de ämnen som är osmältbara, lagrar ”avfallsprodukter” och reglerar kroppens vätskebalans. Innehållet i tarmen får en fastare konsistens innan det förs vidare till ändtarmen.

Ändtarmens funktion

I ändtarmen blandas tarminnehållet med slem och bakterier i tarmfloran. Vår avföring består till hälften av bakterier som härstammar från tjocktarmen och det är via ändtarmen som substansen (avföring/feces) slutligen lämnar vår kropp. Normalt tar denna process, från att vi får i oss föda till att resterna försvinner ut, mellan 12 – 25 timmar.

Viktigt att underhålla magen med “goda bakterier”

Eftersom matsmältningssystemet tar hand om många av de ”gifter” vi får i oss, är det viktigt att du tar hand om din mage och att man har rätt uppsättning av ”goda” bakterier. Det är bland annat dessa bakterier som under processen både kan se till att du tar upp de ämnen som är bra och att de ämnen som är mindre bra lämnar kroppen. Glada magar ger glada människor. 

Visste du att…

…övergången från tunntarm till tjocktarm kallas Bauhinska valvet efter anatomen Caspar Bauhin (1560-1624).

…matstrupen är cirka 25 centimeter lång.

…kossorna histologiskt sett faktiskt bara har en mage. De övriga är utbuktningar på matstrupen.

…tjocktarmen normalt på en människa är cirka 1,5 meter lång. 

…att tolvfingertarmen heter som den gör för att storleken på tarmen är ungefär som 12 fingrar i bredd, 20 cm.

…blindtarmen är en del av tjocktarmen. 

Källa: Mag- och tarmfonden.se

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: