Ange ditt sökord

Frågor och svar om transfett

Frågor och svar om transfett

Förvirrad av transfetter? Läs Livsmedelsverkets tips och svar om transfetter - en sorts omättat fett som bildas vid härdning.

Annons:

Varför ska man äta mindre transfett?
Transfett, liksom mättat fett, höjer det kolesterol som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Därför är det bra om vi får i oss mindre transfett.

Vilket har störst betydelse när det gäller risken för att få hjärt- och kärlsjukdom – mättat fett eller transfett?
Vi får i oss tio gånger mer mättat fett än transfett via maten. Därför har det mättade fettet störst betydelse.

I vilken mat finns det transfett?
Transfetter finns naturligt i mjölk och kött från idisslare, men kan också bildas vid industriell härdning av fetter. I svensk mat finns transfetter huvudsakligen i feta bageriprodukter, viss snabbmat och godis. Feta kött- och mejeriprodukter bidrar också.

Hur vet man om ett livsmedel innehåller transfett?
Om härdat fett är en ingrediens ska det framgå av ingrediensföreteckningen. Beteckningen ”delvis härdat fett” innebär att varierade mängder transfettsyror ingår. Fullhärdat fett innehåller inte transfettsyror, men det finns inga krav på att mer specifikt ange om fettet är delvis härdat eller fullhärdat.

I vilken mat finns det mättat fett?
Det mättade fettet kommer främst från feta mejeri- och charkprodukter, hårda matfetter, konditorivaror, godis och glass.

Vad säger rekommendationerna?
De nordiska och svenska näringsrekommendationerna säger att intaget av mättat fett och transfettsyror bör minska med en tredjedel.

Hur stor del av dessa 30 procent skulle bero på minskningen av transfett?
Omkring tre procent.

Kan hälsan påverkas på andra sätt av transfetter?
Förutom att höja det så kallade onda kolesterolet så sänker transfetter även det goda kolesterolet. Transfettsyror har också satts i samband med andra hälsoeffekter, bland andra cancer, typ 2 diabetes och allergier. Den europeiska livsmedelsmyndigheten, EFSA har dock konstaterat att det vetenskapliga underlaget för ett samband med dessa sjukdomar är svagt eller motstridigt.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: